Een belangrijke stap in je huidverzorging is exfoliëren, maar wat is dat eigenlijk? In deze blog lees je er alles over.
Wat is een exfoliant?
Exfoliatie of een exfoliant is eigenlijk een verzamelnaam voor alle manieren waarop je dode huidcellen van de huid kunt verwijderen. Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat er twee manieren voor exfoliatie zijn:
- Producten of (mechanische) tools met een korrel
- Producten die exfoliëren door middel van eiwitsplitsende enzymen of zuren.
Wat is het verschil tussen een exfoliant, scrub, peeling en een lysing?
Feitelijk doen ze alle drie hetzelfde: je huid van dode huidcellen ontdoen. Maar om de beste keuze te maken voor jouw huid en huidconditie, moet je eerst goed weten welke producteigenschappen het beste bij jouw huid passen. Dit om zo veilig mogelijk te exfoliëren, maar ook om het best mogelijke resultaat te behalen.
Producten met korrel kunnen we ook weer onderverdelen in twee varianten. Alleen een korrel, bijvoorbeeld zeezout, suiker of zand, heet een scrub. Maar een scrub kan ook een korrel in vloeistof zijn, bijvoorbeeld een olie of crème. Als je vervolgens aan die korrel + vloeistof (met daarin een eiwitsplitsend enzym of een zuur) toevoegt, dan heet dit een peeling. Peelings heb je ook weer in twee varianten, dat is met en zonder korrel. Peelings zonder korrel heten een lysing en die bevatten alleen eiwitsplitsende enzymen of zuren. De andere soort peelings zonder korrel worden ook wel chemische peelings genoemd.
Waarom is exfoliëren belangrijk?
De huid verliest automatisch dode huidcellen. Maar rond je 30e krijgt je huid meer moeite met dit proces. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen, waardoor het licht op de huid minder goed weerkaatst wordt. Het gevolg: een doffe huid. Door het verwijderen van de dode huidcellen kun je je huid een handje helpen om weer een egaal oppervlakte te krijgen. Daarmee krijgt je huid een gezondere en stralende glans. Ook helpt het verstoppingen te voorkomen, stimuleert het de celvernieuwing en de opname van je verzorgende producten. Deze kunnen dieper doordringen in de huid doordat ze zich niet eerst door een ‘laag’ dode huidcellen heen moeten werken.
Welke exfoliant is het beste voor mijn huid?
Persoonlijk werk ik alleen met milde exfolianten. Enzymatische lysings of cleansers zijn mijn favoriet. Exfolianten met een laag percentage aan zuren maken mij ook blij en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik. De Colour & Spice Awaking Cleanser is hier een goed voorbeeld van.
Awakening Face Wash 100 ml
De Awakening Face Wash. Dé perfecte start van je dag en huidverzorgingsroutine. De tintelfrisse, romige, boterachtige formule zorgt voor een onmiddellijke wake-up call en exfolieert je huid voorzichtig, waardoor ze beter in staat is om werkstoffen op te nemen en langer vast te houden. Natuurlijk ingrediënten zoals Druivenblad-extract, Malachiet-extract, Annato-olie en Wilde Blauwe bessenzaadolie zorgen voor een verfijnde huidstructuur en geven haar onmiddellijk een gezonde, stralende teint en een zijdezacht gevoel.
Eigenlijk hebben alle huiden en huidcondities baat bij het bovengenoemde. Heb je een gevoelige huid? Dan is het altijd belangrijk om voor een milde exfoliant te kiezen. Raakt je huid snel verstopt of ben je gevoelig voor ontstekingen, dan kun je ook veel baat hebben bij dit soort producten.
Kan je huid wel tegen een stootje? (let op: ook deze kunnen gevoelig zijn!) Dan is een product met een korrel ook geschikt. Gebruik een dergelijk product met korrel echter nooit bij actieve ontstekingen. Producten met een korrel zou ik tot maximaal twee keer per week beperken omdat je bij overmatig gebruik ongemerkt de huid kunt beschadigen.
Als holistisch huidtherapeut zie ik dus veel liever dagelijks een heel milde exfoliatie dan eens in de zoveel tijd iets wat agressief werkt. Intensieve chemische of fruitzuur-peelings hebben dan ook absoluut niet mijn voorkeur, al zijn er zeker wel uitzonderingen waarbij ze een oplossing zouden kunnen bieden voor zeer specifieke huidproblemen. Huidverbetering kan in mijn ogen over het algemeen op heel veel andere (natuurlijke) manieren bereikt worden in plaats van door aan de slag te gaan met extreme en diepe peelings.
Veilig exfoliëren in de zomer
Exfoliëren helpt je egaler bruin te worden en ook de bruine kleur langer te behouden. Maar zonnebaden zoals we het ooit gekend hebben is, achterhaald en bovendien enorm schadelijk voor de huid. Tegenwoordig weten we veel beter wat zonneschade voor onze gezondheid én een gezond ouder wordende huid kan betekenen. Je huid wordt door exfoliëren tijdelijk dunner en daarmee wordt ook de natuurlijke bescherming van de huid aanzienlijk verminderd. Ik adviseer daarom om tenminste 24 uur na de exfoliatie niet in de directe zon te komen. Mocht je dit toch gaan doen, draag dan ALTIJD een beschermingsfactor. Welke zonnebrand je het beste kunt kiezen en hoe je deze in moet zetten voor het beste resultaat, lees je hier.