april 14

Wat is collageen?

  minuten leestijd

Het woord collageen vliegt je tegenwoordig regelmatig om de oren. Beautyproducten met collageen en collageen supplementen beloven een stralende huid, maar waar is het nou écht goed voor? En voor welke van de twee kan je het beste kiezen?

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen speelt een rol bij allerlei belangrijke processen in je lichaam. Het is een eiwit dat een essentieel onderdeel is van je huid, spieren en botten. Maar liefst 70% van jouw bindweefsel -de ‘lijm’ die alle zachte delen van ons lijf bij elkaar houdt- bestaat uit collageen. Een behoorlijk belangrijke bouwsteen in ons lichaam dus. Van alle soorten eiwitten die ons lijf bevat, bestaat 30% uit collageen.

Elastische huid

Collageen speelt een rol bij diverse processen in je lichaam. Het zorgt voor gezond bindweefsel, de opbouw van spieren én voor een elastische huid. Naarmate we ouder worden vermindert de productie van collageen en krijgen we een steeds slapper wordende huid. Je kunt je voorstellen dat collageen daarmee ook van invloed is op rimpels, cellulitis en striae. Problemen die nauw samenhangen met de elasticiteit van de huid.

Een collageengehalte dat op peil is, zorgt dat jouw lichaam genoeg bouwsteentjes heeft om te zorgen voor:

  • Een elastische huid
  • Gezond bindweefsel om je organen, spieren en gewrichten te beschermen
  • Opbouw van spieren

Ouder wordende huid

Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen langzaam af. Dit proces begint rond ons 25ste levensjaar en tegen de tijd dat we 50 zijn geworden is de productie sterk gedaald. Met als gevolg een slapper wordende huid, meer rimpels en vaker problemen met spieren en gewrichten. Het is daarom goed om een collageen supplement toe te voegen aan je voedingspatroon. Producten zoals crèmes met collageen smeren heeft overigens weinig zin. Deze crèmes zijn niet in staat door te dringen in de diepere huidlagen en hebben dus minimaal effect.

Collageen in voeding

Dat roken, te veel suiker en te lang of onbeschermd zonnen niet goed voor ons is, dat weten we inmiddels wel. Maar ongezond leven kan ook de aanmaak van collageen verstoren. Zo leidt een ongebalanceerd voedingspatroon tot een verstoring van de collageen productie. Onder andere rode vruchten en groenten zoals kool, spinazie, andijvie en aubergine zijn goed om te eten. Hier zit namelijk veel lycopeen in wat helpt bij de productie van collageen. Eat your veggies! 🥬

Collageen poeder of een collageen supplement

Lukt het nou niet altijd om gezond te eten? Dan kan het verstandig zijn om je voeding aan te vullen met een collageen poeder of supplement. Zo verminder je een slappe huid en ondersteun je een ouder wordende huid. Collageen supplementen zijn belangrijk, maar geen wondermiddel. Zie het als een aanvulling op een gezonde levensstijl, niet als vervanging.

Mijn tip voor kwalitatieve supplementen

Zelf ben ik fan van de supplementen van Eqology. Met name omdat deze worden samengesteld door toonaangevende kruidenkundigen, homeopaten en biochemici. Ze gebruiken ingrediënten van hoge kwaliteit en garanderen dat de leveranciers van hun grondstoffen niet op dieren testen. Wil je meer weten over het collageenpoeder van Eqology? Stuur me gerust een berichtje via onderstaande button.Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.