augustus 1

Zonnebrand: smeer jij chemisch of natuurlijk?

  minuten leestijd

Zonnende mensen aan het strand

Dat we ons goed in moeten smeren met zonnebrand wanneer we de zon ingaan, wordt ons tegenwoordig (gelukkig!) met de paplepel ingegoten. En dat een overdaad aan zon en een verbrande huid uiteindelijk tot huidkanker kunnen leiden, weten we ook allemaal. Dus we gaan de zomerzon in, gewapend met de allerbeste zonnebrandcrème die we maar kunnen vinden… toch?  

De perfecte zonnebrandcrème

Helaas is het niet zo makkelijk om de perfecte zonnebrandcrème te vinden, als deze al bestaat. Het liefst willen we er één die goed voor onze huid en gezondheid is en die niet schadelijk is voor het milieu én ook nog eens duurzaam geproduceerd is. Tot op heden heb ik helaas nog geen zonnebrand kunnen vinden die op al deze onderdelen een dikke tien scoort.

“Dat er gigantische verschillen in kwaliteit en schadelijkheid zitten tussen verschillende producten, is namelijk één ding dat zeker is.”

Schadelijke chemische bestanddelen

In veel zonbescherming zitten chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Ik hoop je met deze blog bewuster naar de zonproducten die je kiest, te laten kijken. Dat er gigantische verschillen in kwaliteit en schadelijkheid zitten tussen verschillende producten, is namelijk één ding dat zeker is.

Zonnebrandcrème smeren

Welke zonnebrandcrème je ook gaat kiezen, ondanks eventuele dubieuze ingrediënten, mogelijke gezondheidsrisico’s en minder duurzame bestanddelen: wees absoluut niet zuinig bij het smeren van zonnebrandcrème. Neem van mij aan (en alle dermatologen) dat smeren en regelmatig bijsmeren nog altijd beter is dan verbranden wanneer je langere tijd buiten in de zon verblijft.

Fysische zonnefilters zonnebrand

Je kunt zonnebrandcrèmes onderscheiden in chemische- en fysische, ook wel minerale zonnefilters. Fysische zonnefilters vormen een soort schildje op de huid die de zonnestralen weerkaatsen. De filter blijft hierbij bovenop de huid liggen. Deze natuurlijke zonnefilters beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling. Met dit type zonnefilter heb je de minste kans op huidirritatie of een allergische reactie. Dit maakt minerale zonnefilters het meest geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid en voor kleine kinderen.

Witte waas door zonnebrand

Hoe hoger de SPF in een fysische zonnefilter, des te groter de witte waas die deze zal achterlaten op de huid. Veel mensen vinden dit maar niks. De witte waas werd als dusdanig storend ervaren dat er een technologie is ontwikkeld om deze witte waas door zonnebrand weg te nemen. Dit wordt gedaan door de aanwezige mineralen te verkleinen tot zogenoemde nanodeeltjes. Ik hoor je denken: yes, die moet ik hebben! Maar helaas… dat klinkt beter dan het in werkelijkheid is.

Nanodeeltjes vermijden

Nanodeeltjes zijn vaak niet veel groter dan een miljoenste millimeter. De deeltjes zijn klein genoeg om door de (beschadigde) huid heen te dringen en in je bloedbaan terecht te komen. Om dit tegen te gaan worden de micro- en/of nanodeeltjes verpakt (gecoat) in een beschermend silica- of aluminiumoxidelaagje. Er is echter weinig sluitend onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke schadelijkheid van nanodeeltjes die toch in de bloedbaan terechtkomen of worden ingeademd. Het gaat hierbij met name om titaandioxide, een stof die schade kan aanrichten in het lichaam en deel uitmaakt van veel nanodeeltjes. Je kunt nanodeeltjes het beste vermijden tot er beter onderzoek naar gedaan is dus. Producten met nanodeeltjes zijn te herkennen aan de term ‘(Nano)’ die tussen haakjes achter de INCI-naam op het etiket vermeld staat.

Chemische filters zonnebrand

Het grootste voordeel van zonnebrandcrème met chemische filters is dat deze goed blijft zitten. De chemische filters blijven niet op de huid liggen, maar trekken in de huid en absorberen daar het zonlicht. Chemische zonnefilters hebben helaas nogal wat nadelen. Zo staan enkele erom bekend huid irriterend te werken. Sommige hebben de potentie niet alleen in de huid, maar ook verder in het lichaam door te dringen om daar in onze bloedbaan terecht te komen en de hormoonhuishouding te verstoren. Daarnaast is er wat betreft een aantal van deze zonnefilters redelijk wat gebrek aan (of sterk verouderde) informatie, waardoor hun veiligheid niet goed te beoordelen is.

Voorbeelden van chemische zonnefilters die UVA-straling absorberen:

  • butyl methoxydibenzoylmethane (Avobenzon/Parsol 1789)
  • disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate (Bisdisulizole Disodium)
    Voorbeelden van chemische zonnefilters die UVB-straling absorberen:
  • 3-benzylidene camphor
  • 4-methylbenzylidene camphor
    Voorbeelden van chemische zonnefilters die zowel (korte) UVA als UVB-straling absorberen:
  • benzophenone-3 (oxybenzone) –> deze kun je het beste vermijden
  • octyl methoxycinnamate —> deze kun je het beste vermijden

Welk effect heeft zonnebrandcrème op het milieu?

Het RIVM stelt dat onderzoek naar nanotechnologie nog in volle gang is. Organismen kunnen nanodeeltjes opnemen via het water, de lucht en de bodem. Of hierdoor nadelige effecten optreden, is vaak niet duidelijk. Welk effect nanodeeltjes op de lange termijn hebben op mens en milieu staat dus nog niet vast. Onderzoek met regenwormen, planten, en waterorganismen, zoals vissen en algen, moet hier antwoord op gaan geven. Onderzoek van de laatste jaren heeft aangetoond dat voor het grootste gedeelte van de nanodeeltjes de kortetermijneffecten op het ecosysteem beperkt zijn. Er is echter wel zorg over de effecten op lange termijn. Aangezien concrete informatie hierover ontbreekt, is onderzoek naar chronische effecten van nanomaterialen in volle gang.

Mijn persoonlijke favoriete zonnebrandcrème

Verantwoord met zon omgaan is net zo belangrijk als zonnebrandcrème smeren als je de zon in gaat. Zo probeer ik altijd de felste zonuren tussen 12.00 en 15.00 uur te vermijden. Als ik er dan toch voor kies om langere tijd de zon in te gaan, smeer ik met een goed geweten de zonnebrandcrèmes van The Ohm Collection. Deze 100% natuurlijke en huidverzorgende zonnebrandcrème met een breed spectrum UVA/UVB-bescherming is vrij van chemische filters. Verkrijgbaar in 2 factoren, SPF 15 en SPF 30. De 30 laat iets een witte waas achter. Dat neem ik echter voor lief, aangezien ik weet dat hij niet schadelijk is voor mijn eigen gezondheid en niet schadelijk voor het zeeleven. Daarbij werkt hij verzorgend en hydraterend.


Geraadpleegde bronnen:
Beauty Review, De Beautyprofessional, Dr. Jetske Ultee, The Ohm Collection, RIVM, eigen aantekeningen, kennis en ervaring



Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.