augustus 7

Zonnebrandcrème gezicht: onder of over je dagcrème?

  minuten leestijd

De zomer is in volle gang. De dagen zijn zonovergoten en we hebben zelfs een heuse hittegolf achter de rug. Tijdens de zomer is het belangrijk dat je naast je lijf, ook je gezicht beschermt met een goede zonnebrandcrème. Het liefst mét de juiste zonnefactor (SPF). Een veel gestelde vraag in mijn praktijk: breng je de zonnebrand over of juist onder je dagcrème aan?

Zonnebrand & dagcremè: de feiten op een rij

Twee soorten zonnebrandcrème

Je kunt zonnebrandcrèmes onderscheiden in grofweg twee verschillende soorten: zonnebrand met chemische- en zonnebrand met fysische (ook wel minerale) zonnefilters.

1) Chemische filters in zonnebrand

Chemische filters trekken in de huid en absorberen daar het zonlicht. Het voordeel is dat zonnebrandcrème met chemische filters beter blijft zitten dan crème met minerale filters. Je veegt ze niet zo makkelijk van de huid af. Het nadeel van chemische filters is dat sommige zonnefilters na verloop van tijd niet meer werken. Bovendien vergroten ze de kans op huidirritatie of allergie en kunnen ze zelfs in je bloedbaan terecht komen. Niet zo prettig voor je lichaam. Ook het milieu wordt niet blij van deze chemische ingrediënten. Zo kunnen bepaalde stoffen in chemische filters koraalriffen in zee aantasten en zelfs laten afsterven. En bedenk dat koraal zeedieren zijn, levende organismes, net als jij!

Waar moet je naar kijken op de verpakking?
Een ingrediëntvoorbeeld van een chemisch zonnefilter is methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol.

2) Fysische (ook wel minerale) zonnefilters in zonnebrand

Fysische zonnefilters leggen een soort schildje op de huid die de zonnestralen weerkaatsen. De filter blijft dus bovenop de huid liggen, in plaats van dat deze erin trekt. Fysische zonnefilters werken direct na het aanbrengen. Hoe hoger de SPF in een fysische zonnefilter, des te beter de bescherming tegen de zon. Helaas wil dit ook vaak zeggen dat de zonnebrandcrème met een hoge factor meer witte waas achterlaat op de huid. Deze witte waas door zonnebrandcrème kan als storend worden ervaren, maar het betekent wel dat je goed beschermd bent tegen de zon!

Waar moet je naar kijken op de verpakking?
Een ingrediëntvoorbeeld van een fysisch zonnefilter is zinkoxide. 

Eerst je dagcrème

Goed, nu de belangrijkste vraag: smeer je zonnebrand op of onder je dagcrème? Over het algemeen kun je het beste eerst je serum en/of dagcrème aanbrengen. Laat dit even intrekken (ongeveer 5 minuten) en smeer dan de zonnebrandcrème pas op je gezicht. Zo kunnen de werkzame stoffen en antioxidanten diep in de huid doordringen om daar vrije radicalen te neutraliseren. Wanneer je het andersom doet, krijgen de actieve stoffen in de dagcrème niet genoeg de tijd om hun werk te doen.

“Wanneer je het andersom doet, krijgen de actieve stoffen in de dagcrème niet genoeg de tijd om hun werk te doen.”

Uitzondering op de regel

Een uitzondering op de regel is het gebruik van een zonnebrandcrème met alleen chemische filters in combinatie met een zware dagcrème. Smeer in dit geval wel eerst de zonnebrandcrème. Chemische filters moeten namelijk in contact komen met de huid om werkzaam te zijn. Als er een (te) dikke laag crème op je huid aanwezig is dan vermindert de bescherming aanzienlijk. Ditzelfde geldt voor serums.

Dagcrème met een zonnefilter (SPF)

Veel dagcrèmes bevatten tegenwoordig een zonnefilter (SPF). Helaas betreft het hier vaak een SPF van 10 of lager. Veel te weinig bescherming tegen de zon voor je gezicht dus. Dat is ongeveer net voldoende om van je huis naar de auto te lopen 😉. Ook dan is het advies: smeer boven op je dagcrème nog een losse zonnebrandcrème.

Welke zonnebrandcrème moet ik kiezen voor mijn gezicht?

De serums en moisturizers (dagcrèmes) van Colour & Spice zitten vol met antioxidanten. Deze lenen zich door hun lichte formulering dan ook uitstekend om onder je zonnebrandcrème te gebruiken. Ze brengen een extra barrière aan tussen jouw huid en de schadelijke stralen van de zon. Daarnaast bevatten de Colour & Spice moisturizers een natuurlijke SPF van rond de 5. De zonnestralen die toch nog door je zonnebrandcrème heen geraken, komen dan eerst in aanraking met de beschermende bestanddelen van je moisturizer. Mijn persoonlijk tip: de Uplifting-serie bevat Annato olie. Die voedt je huid en zorgt voor een intense en egale bruining van de huid. Bovendien zorgt die ervoor dat je kleurtje langer behouden blijft.


Geraadpleegde bronnen:
De Beautyprofessional, Dr. Jetske Ultee, The Ohm Collection, eigen aantekeningen, kennis en ervaring
.Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.