september 18

Koud douchen: waarom je vandaag nog moet beginnen

  minuten leestijd

Een koude douche? Verstandige keuze!

Koud douchen is heel goed voor je gezondheid. Start wel verstandig en lees dit artikel bomvol informatie eerst rustig door. Je vindt alles wat je nodig hebt om vandaag nog te beginnen! Ook deel ik mijn eigen verhaal: wat waren voor mij de moeilijke momenten?

Veel leesplezier en natuurlijk succes!!

Edyta Zielinska Schoonheidsspecialiste Achterhoek
Onder de koude douche

Waarom starten met koud douchen?

Je stressniveau daalt, je krijgt er meer energie van en bovendien is het goed voor je bloeddruk en weerstand. Koud douchen heeft talloze gezondheidsvoordelen. Voor veel mensen is het iets waar ze in de ochtend niet meer zonder kunnen. Maar waarom is koud douchen eigenlijk zo gezond voor je lichaam en geest?

Misschien moet je er niet aan denken om jezelf zo vroeg in de ochtend al te kwellen met een ijskoude douchestraal. Toch zijn de gezondheidsvoordelen groot.

Koud Douchen - water over je hoofd laten stromen

Koud douchen is een vorm van thermotherapie. Je lichaam werkt 24 uur per dag hard om zijn temperatuur op peil te houden. Om de kerntemperatuur van het lichaam te behouden moet het reageren op stimuli van buitenaf. Dit is ook de reden waarom warmte ‘toevoegen’ (door een warme douche bijvoorbeeld) zo goed voelt. Het geeft ons direct rust.  

De uitwerking van koud douchen op je gezondheid

Koud douchen heeft een aantal fantastische uitwerkingen op je gezondheid. Het zorgt voor een frisse en vitale uitstraling en gaat huidveroudering tegen, het is goed voor je huid. Het zorgt zelfs voor de verbranding van zogenoemd bruin vet. Door ademhalingstechnieken te combineren met koudwatertraining, wordt je weerstand versterkt en verbetert je bloedcirculatie.

Sneeuwbaleffect

Stel je eens voor dat je sneeuwballen gaat gooien en je draagt géén handschoenen. Wat gebeurt er dan met je handen zodra je binnenkomt? Ze worden warm!

Zo'n soort effect treedt ook op bij koud douchen. Koud douchen is onder andere zo gezond doordat het koude water zorgt voor een vernauwing en verwijding van de bloedvaten. Je spieren spannen aan om vervolgens weer te ontspannen. Dit geeft jouw lijf een soort ‘interne massage’ met alle positieve gevolgen van dien.

Koud-douchen-in-de-ochtend-1

Net als bij koude handen, verhoogt je lichaamstemperatuur door koud douchen

Alle voordelen van koud douchen op een rij

Ben je na het lezen van deze gezondheidsvoordelen warm gelopen voor een dagelijkse frisse kickstart, lees dan welke voordelen dit ijskoude beauty ritueel nog meer voor je in petto heeft.

Voordelen van koud douchen
 • Frisse, vitale uitstraling
 • Gaat huidveroudering tegen
 • Verbrandt bruin vet (zorgt dus dat je afvalt!)
 • Versterkt je weerstand
 • Werkt ontgiftend
 • Versnelt heling, ook die van de huid
 • Werkt verstrakkend op de huid
 • Verbetert de doorbloeding / bloedcirculatie
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Verbetert het immuunsysteem
 • Reguleert het zenuwstelsel
 • Gaat 'post work-out' blessures tegen
 • Vermindert chronische pijn

De helende kracht van koud douchen is hiermee wel aangetoond! Genoeg voordelen om snel te beginnen met koud douchen, toch? 

Producten voor onder de douche

De goede start van een koude douche kun je aanvullen met de Awakening cleanser. Het maakt je goed wakker worden in de ochtend. Het combi pakket van de droogborstel met Sat Nam Body Oil helpt jou om nog meer voordeel te halen uit jouw douchebeurten. Het boek The Beauty Sabbatical geeft je extra inspiratie voor andere rituelen.

 • BEAUTY SABBATICAL PAKKET - New Beginning Miniset en Mini Botanical Beauty Oil en Boek The Beauty Sabbatical
 • Grote Special: Sat Nam Body Oil + Drybrush om te droogborstelen
 • The beauty sabbatical voorkant
 • Awakening Face Wash 100 ml

Ik ben fan van koud douchen!

Sinds ik vorig jaar begonnen ben met koud douchen in de ochtend, BEN IK FAN. Ik zie zelf de heilzame effecten duidelijk terug in mijn dagelijkse leven.

Veelgestelde vragen over koud douchen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen van mijn klanten. 

Helpt koud douchen bij afvallen? 

Koud douchen helpt zeker bij afvallen en kan zelfs een steuntje in de rug. Volgens het Joslin Diabetes Centrum kan blootstelling aan kou (en dus ook een koude douche) de verbranding van bruin vet bevorderen.

Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieën per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is natuurlijk niet genoeg om af te vallen. Een gezond eetpatroon en voldoende beweging staan voorop.

Maar om je lichaam een handje te helpen met de verbranding en spijsvertering, zou je het koud douchen in de ochtend een kans kunnen geven. Zet daarnaast thuis de thermostaat van je kachel iets lager en pak jezelf bij lage temperaturen eens wat minder dik in als je naar buiten gaat. Dubbel effect!

In mijn halfjaarprogramma ‘7 Gateways To Green Beauty’ leer je hoe je het holisme praktisch toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Koud douchen is een van de praktische aspecten waar we tijdens dit programma dieper op ingaan. Het is echt een gratis wonder uit de natuur.

Is koud douchen gevaarlijk?

Nu denk je wellicht: ik ben om! Maar zitten er ook nadelen aan? In principe is koud douchen niet gevaarlijk, tenzij je hartproblemen hebt. Overleg dan altijd eerst even met je (huis)arts voordat je gaat experimenteren met koud douchen. Wanneer je hartproblemen hebt, kan de ‘klap’ die de koude douche je geeft, gevaarlijk zijn.

Kun je koud douchen in de winter?

In de zomer lijkt een koude douche wellicht heerlijk verkoelend, maar hoe doe je dat in de winterperiode? Hier mijn tips om het koude douchen ook vol te houden tijdens de winterperiode:  

 1. Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten.
 2. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
 3. Let goed op je ademhaling, ook al voelt dit onnatuurlijk. Je bent vaak geneigd om te verkrampen en daardoor je adem in te houden.
 4. En onthoud: hoe groter de weerstand is die je voelt, des te groter de positieve effecten!

En wat betreft het douchen in de winter, daar kan ik heel kort over zijn. Gewoon doen! Koude douche + koud weer = dubbele resultaten van koud douchen. Verder zijn er geen redmiddelen. Het enige wat je kunt gaan doen, is beginnen met een warme douche en dan altijd eindigen met koud. Geloof mij, daarna voelt die koude badkamer ineens lekker warm 🙂 

Sabbatical Candle te koop

Mijn ervaringen met koud douchen

“Practice what you preach” zeg ik vaak als het om adviezen uitdelen gaat zoals ik ook veel doe in mijn werk. Hoe kun je anders verkondigen dat iets daadwerkelijk werkt, toch?  Maar voor één ding ging dat zeker niet op voor mij. KOUD DOUCHEN. In de Detox fase van de Holistic Beauty Therapy is dit één van de vele holistische toepassingen die ik adviseer aan de mensen die mijn programma volgen. 

Mijn stappenplan

Tijdens een maand lange detox van een paar jaar geleden leerde ik deze methode en hield mijzelf voor om dit ochtendritueel vast te houden. Toch verwaterde dit na een poosje zonder goede reden.

Twee maanden geleden besloot ik mijn conditie en vooral uithoudingsvermogen wat omhoog te krikken en pakte ik ook het koude douchen weer op. Ik startte op 1 mei en dit is hoe het mij verging:

Minimaal effect

1 t/m 3 mei had ik de douche nog niet ijskoud gezet waardoor het effect minimaal was. Ik kon mij nog goed herinneren hoe ik mij voelde die paar jaar geleden na een koude douche en snapte niet goed waarom dat nu uitbleef…

Minder gestelde periode

4 t/m 9 mei eerlijk is eerlijk, deze dagen was het mijn minder gestelde periode van de maand en ik kon de moed echt niet opbrengen om een koude straal op mijn buik te richten. Een warme kruik was in dit geval meer welkom.

Energieboost

10 mei was de dag dat ik mezelf herpakte en besloot het water dit keer op standje noordpool te zetten. Het effect: gillen als een malle! Ik kon mezelf absoluut niet inhouden en achteraf gezien is dat ook de beste manier om ermee om te gaan. (Zie in dit artikel tips hoe je hiermee om kunt gaan). 

Nu heb ik geen directe buren maar ik kan mij voorstellen dat wanneer je ze wel hebt en dit ‘s morgens vroeg doet, zij dit niet echt gaan waarderen.  Direct na het uitzetten van de douche begon mijn hele lichaam te gloeien waarna een enorme energieboost volgde die de hele ochtend aanhield.

Geen prettig gevoel

11 en 12 mei ging ongeveer gelijk aan de dag ervoor alleen ontnam de kou mij nu soms de adem en dat is zeker geen prettig gevoel. (zie bij tips hoe je dit kan voorkomen)

Verlichtend en glans

13 mei had ik een kleine kater te pakken door een gezellig feestje van de avond ervoor en dit was de eerste keer waarop ik eigenlijk wel van het koude water genoot. Ik kon er heel makkelijk langer onder blijven staan. Het voelde heerlijk verlichtend! Toen ik na de douche in de spiegel keek zag ik dat er een flinke glans op mijn ogen was gekomen.

Haren wassen

14 mei waren mijn haren aan een wasbeurt toe en dit heb ik onder een warme douche gedaan. Shampoo en conditioner resten spoel je er echt wel veel beter uit met warm water.

Ik kijk er naar uit!

15 t/m 20 mei begon het steeds meer te wennen en de dagen tot aan 31 mei was het voor mij eigenlijk al wel vanzelfsprekend om koud te douchen.  Sterker nog ik begon er steeds meer naar uit te kijken!

Conclusie

Dit is nu al weer even geleden en ik kan zeggen dat ik nog steeds dagelijks koud douche en een groter fan ben dan ooit tevoren! Heb ik je overtuigd? Kijk dan eens welke producten ik aanbeveel in mijn shop, zodat ook jij goed voorbereid aan dit ijskoude beautyritueel kan beginnen! 

Producten voor onder de douche

De goede start van een koude douche kun je aanvullen met de Awakening cleanser. Het maakt je goed wakker worden in de ochtend. Het combi pakket van de droogborstel met Sat Nam Body Oil helpt jou om nog meer voordeel te halen uit jouw douchebeurten. Het boek The Beauty Sabbatical geeft je extra inspiratie voor andere rituelen.

 • BEAUTY SABBATICAL PAKKET - New Beginning Miniset en Mini Botanical Beauty Oil en Boek The Beauty Sabbatical
 • Grote Special: Sat Nam Body Oil + Drybrush om te droogborstelen
 • The beauty sabbatical voorkant
 • Awakening Face Wash 100 ml
Koud-douchen-gezond
Koud-douchen-in-de-ochtend-ijs


Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.