juli 6

De helende kracht van koud douchen

  minuten leestijd

Koud douchen… hoe het mij verging

“Practice what you preach” zeg ik vaak als het om adviezen uitdelen gaat zoals ik ook veel doe in mijn werk. Hoe kun je anders verkondigen dat iets daadwerkelijk werkt, toch?  Maar voor één ding ging dat zeker niet op voor mij. KOUD DOUCHEN. In de Detox fase van de Holistic Beauty Therapy is dit één van de vele holistische toepassingen die ik adviseer aan de mensen die mijn programma volgen. 

Tijdens een maand lange detox van een paar jaar geleden leerde ik deze methode en hield mijzelf voor om dit ochtendritueel vast te houden. Toch verwaterde dit na een poosje zonder goede reden.

Twee maanden geleden besloot ik mijn conditie en vooral uithoudingsvermogen wat omhoog te krikken en pakte ik ook het koude douchen weer op. Ik startte op 1 mei en dit is hoe het mij verging:

Mijn stappenplan voor koud douchen

1 t/m 3 mei had ik de douche nog niet ijskoud gezet waardoor het effect minimaal was. Ik kon mij nog goed herinneren hoe ik mij voelde die paar jaar geleden na een koude douche en snapte niet goed waarom dat nu uitbleef…

4 t/m 9 mei eerlijk is eerlijk, deze dagen was het mijn minder gestelde periode van de maand en ik kon de moed echt niet opbrengen om een koude straal op mijn buik te richten. Een warme kruik was in dit geval meer welkom.

10 mei was de dag dat ik mezelf herpakte en besloot het water dit keer op standje noordpool te zetten. Het effect: gillen als een malle! Ik kon mezelf absoluut niet inhouden en achteraf gezien is dat ook de beste manier om ermee om te gaan. (Zie verderop bij tips hoe je hiermee om kunt gaan). 

Nu heb ik geen directe buren maar ik kan mij voorstellen dat wanneer je ze wel hebt en dit ‘s morgens vroeg doet, zij dit niet echt gaan waarderen.  Direct na het uitzetten van de douche begon mijn hele lichaam te gloeien waarna een enorme energieboost volgde die de hele ochtend aanhield.

11 en 12 mei ging ongeveer gelijk aan de dag ervoor alleen ontnam de kou mij nu soms de adem en dat is zeker geen prettig gevoel. (zie bij tips hoe je dit kan voorkomen)

13 mei had ik een kleine kater te pakken door een gezellig feestje van de avond ervoor en dit was de eerste keer waarop ik eigenlijk wel van het koude water genoot. Ik kon er heel makkelijk langer onder blijven staan. Het voelde heerlijk verlichtend! Toen ik na de douche in de spiegel keek zag ik dat er een flinke glans op mijn ogen was gekomen.

14 mei waren mijn haren aan een wasbeurt toe en dit heb ik onder een warme douche gedaan. Shampoo en conditioner resten spoel je er echt wel veel beter uit met warm water. 

15 t/m 20 mei begon het steeds meer te wennen en de dagen tot aan 31 mei was het voor mij eigenlijk al wel vanzelfsprekend om koud te douchen.  Sterker nog ik begon er steeds meer naar uit te kijken!

Vier tips voor koud douchen

Ondertussen zijn we 2 maanden verder en ik kan zeggen dat ik nog steeds dagelijks koud douche en een groter fan ben dan ooit tevoren!

Ben je na het lezen van mijn ervaring warm gelopen voor een dagelijkse frisse kickstart, dan heb ik  hier  alle voordelen van dit ijskoude beauty ritueel voor je  samengevat.

Zing een liedje

#1 Een belangrijke tip die zelfs Wim “the Iceman” Hof adviseert is om een liedje te zingen tijdens het douchen. Het klinkt gek maar het werkt echt!! Dit vervangt het schreeuwen en maakt je ook direct wat vrolijker. 

Haren wassen met warm water

#2 Wanneer ik mijn haren ga wassen dan doe ik dat met warm water. Tijdens dit moment ga ik ook alle delen van mijn lichaam die een scheerbeurt nodig hebben geven. Dit gaat nu eenmaal veel makkelijker als je poriën goed open staan. Bij koud water levert dit bij mij later irritaties op. Als je kort haar heb zou je dagelijks ook met je hele hoofd onder de koude straal kunnen gaan staan maar dit zou ik zeker goed opbouwen. Het kan echt als een brainfreeze voelen wanneer je er direct lang onder gaat staan!!

Haal diep adem

#3 Als je merkt dat je adem gaat stokken door de kou dan kun je ter voorbereiding voor de douche een keer of 10 flink diep adem halen.

Voel na

#4 Voel na. Je bent geneigd om direct na het uitzetten van de douche je super snel af te gaan drogen, maar probeer om dit toch een klein moment uit te stellen. Sluit je ogen en haal een aantal keer diep adem. Omarm het moment en ik garandeer je een instant euforisch gevoel!

Tot slot voeg ik een schema toe waarmee je het lekker rustig op kunt bouwen als je het niet ziet zitten om er direct de volle tijd onder te springen. Als je toch nog niet helemaal overtuigd bent moet je vooral alle voordelen helemaal onderaan lezen want achter zo iets simpels als een koude douche schuilt toch wel  een bijzonder helende kracht….

Schema koud douchen

Week 1: 15 seconden koud nadouchen

Week 2: 30 seconden koud nadouchen

Week 3: 45 seconden koud nadouchen

Week 4: 60 seconden koud nadouchen

 De eerste twee weken is het echt flink wennen maar daarna zal het een stuk prettiger zijn. Beloofd.

VOORDELEN van koud douchen

Naast alle onderstaande voordelen vind ik het ook echt een heel fijn idee dat het je metabolisme versnelt. Who knew… dat een koude douche je een steuntje in de rug kan geven tijdens het afvallen.

De helende kracht van koud douchen… wie gaat het ook proberen? Wil je meer lezen over de voordelen van koud douchen? Lees dan dit artikel.

Wil jij dit jaar jouw schoonheid bekrachtigen? In mijn kennismakingsbehandeling wil ik jou graag de kracht van de Beauty Detox en het geheim achter mijn behandelingen laten ervaren.

Voordelen van koud douchen


Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.