november 30

Feiten en fabels over natuurlijke huidverzorging en cosmetica

  minuten leestijd

Al jouw vragen beantwoord over natuurlijke, groene huidverzorging en cosmetica

Langzaam worden we ons ervan bewust dat duurzaam leven onvermijdelijk is om onze planeet te beschermen. In veel huidverzorgingsproducten en cosmetica zitten echter schadelijke ingrediënten voor mens en milieu. Gelukkig zijn er ook genoeg groene alternatieven voor deze stoffen te vinden. Dit artikel geeft antwoord op al jouw vragen over groene huidverzorging - en cosmetica.

feiten-en-fabels-over-groene-cosmetica-en-huidverzorging

Natuurlijke huidexperts Edyta Zielinska & Natascha Koningsveld beantwoorden al jouw prangende vragen over natuurlijke huidverzorging en cosmetica. Wat werkt wel en wat niet? En wat zijn de beste natuurlijke cosmeticamerken en -producten?

Waarom ‘groen werken’ in plaats van reguliere huidverzorging en cosmetica?

Tijdens een interview kreeg ik eens de vraag waarom ik de naam House of Green heb gekozen. Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste is dat ik uitsluitend met natuurzuivere huidverzorgingsproducten wil werken.

De huidige toestand van het milieu en onze planeet ligt mij zeer na aan het hart, maar ik ben niet iemand die de barricades opgaat en stad en land afreist om protestliederen te zingen. Mijn uitgangspunt is: een beter milieu begint bij jezelf. Een cliché misschien, maar wel eentje die staat als een huis. Ik moedig mijn heldin Greta Thunberg van een afstand met veel liefde aan, maar ik vecht liever op mijn manier wat dichter bij huis voor een goede gezondheid, het veranderende klimaat en een beter milieu.

In mijn werk als holistisch huidtherapeut zet ik mij dus niet alleen in voor een betere conditie van de huid maar ook voor onze planeet. In mijn behandelingen kies ik dan ook altijd voor groene en natuurzuivere producten.

“Sustainable beauty: voor een zuivere huid én een zuiver geweten.”

– Edyta Zielinska

Sustainable beauty: voor een zuivere huid én een zuiver geweten. Daarbovenop is het mijn passie om alles door te geven wat op een natuurlijke manier ons welzijn bespoedigt en schoonheid bekrachtigt.

Wanneer mag je een product ‘groen’ noemen?

Je kan een huidproduct ‘groen’ noemen, wanneer het in elk geval vrij is van de volgende ingrediënten:

  • parfum;
  • chemicaliën;
  • conserveringsmiddelen.
  • Ook is het voor mij belangrijk dat:
  •  het geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat;
  • het geen siliconen, nanodeeltjes of micro plastics bevat;
  • het veganistisch is en niet is getest op dieren.

Een groen product is dus goed voor mens en milieu. De Plastic Soup Foundation heeft ons bewust gemaakt van het gevaar van microplastic in cosmetica. Kleine plastic deeltjes komen onder andere via cosmetica in het milieu terecht en na een hele reis door het ecosysteem uiteindelijk zelfs in ons lichaam. De exacte effecten op onze gezondheid zijn nog niet bekend, maar er zijn diverse onderzoeksresultaten die uitwijzen dat dit niet veel goeds kan betekenen.

Hetzelfde geldt voor cosmetica met nanotechnologie, in deze blog over zonnebrand lees je daar meer over. Genetisch gemodificeerde ingrediënten en siliconen kun je ook het beste mijden, wanneer je voor ‘groen’ wilt gaan.

Met het welzijn van dieren in mijn achterhoofd moet cosmetica naar mijn mening ook veganistisch zijn en niet op dieren worden getest.

Wanneer is cosmetica veganistisch?

Veganistische cosmetica wil zeggen dat:
- het product geen dierlijke ingrediënten bevat;
- het product en de ingrediënten niet getest zijn op dieren en;
- er geen dieren gebruikt zijn bij het vervaardigen of distribueren van het product.

100 procent eerlijke en groene producten vind je hier

Probeer het 7-daagse mini retreat

Op zoek naar veganistische cosmetica en huidverzorging die echt werkt en ook daadwerkelijk duurzaam is? En bovendien alleen hoogwaardige ingrediënten bevat? Alle producten van Colour&Spice voldoen aan eerder genoemde criteria.

Is groene cosmetica (100% natuurlijke gezichtsverzorging) beter voor je huid dan de reguliere cosmetica?

Bij de woorden ‘groen ‘en ‘natuurlijk’ hebben we voornamelijk positieve en gezonde associaties. Maar niet alles wat natuurlijk is, is ook goed voor je huid. Zo is palmolie bijvoorbeeld een natuurproduct, maar ons veelvuldig gebruik ervan is funest voor de natuur. Palmolie is een werkstof die in eindeloos veel cosmetica producten wordt verwerkt. Ook in ons voedsel is het een veel voorkomend ingrediënt. Je ziet het terug in duizenden supermarktproducten.

Niet alle natuurlijke ingrediënten zijn goed voor mens en milieu

Voor het gebruik van palmolie worden echter in hoog tempo gigantische stukken tropisch regenwoud gekapt. Het regenwoud wordt door internationale bedrijven vervangen door enorme plantages die aangelegd worden om palmolie op te verbouwen. Dit is funest voor de biodiversiteit, lokale bevolking én het klimaat.

Een natuurlijk product is dus niet per definitie groen en duurzaam. Wanneer er werkstoffen worden gebruikt uit de natuur is het essentieel dat de productie hiervan zo duurzaam mogelijk gebeurt. De term ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd, dat wil zeggen dat het vaak ook onterecht op producten gezet wordt die helemaal niet zo natuurlijk zijn. 

groene en natuurzuivere-cosmetica

Lees daarom altijd goed welke ingrediënten en werkzame stoffen er in een product zitten. Bekijk de filosofie van een bedrijf en waar de gebruikte producten vandaan komen, kortom: lees het etiket en gebruik je gezonde verstand. Mc Donalds die de kleuren van zijn restaurant verandert van geel naar groen, is bijvoorbeeld een sterk staaltje ‘greenwashing’.

Wat is het nadeel van natuurzuivere cosmetica en huidverzorging?

Persoonlijk vind ik dat er geen nadelen zitten aan werken met natuurzuivere producten. Een nadeel van groene cosmetica kan zijn dat de geur niet altijd even lekker wordt gevonden. Ook kan het zijn dat de geur na verloop van tijd verandert.

Wat zijn de vijf meest werkzame natuurlijke pure ingrediënten voor je huid?

Natuurlijke en biologische huidverzorging en cosmetica bevatten uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Ze bevatten dus geen synthetische, nagemaakte stoffen, maar pure en eerlijke werkzame stoffen.

Benieuwd welke puur natuurlijke ingrediënten het beste werken bij huidverbetering?
Hieronder vind je mijn top 5 best werkende natuurlijke ingrediënten voor de huid:

1. Wierookextract (Boswellia Serrata)

Dit is het perfecte ‘mind, body & soul’-ingrediënt voor iedereen die zich bezighoudt met een holistische levensstijl. Het gaat om de gomhars die afkomstig is van de wierookboom.
Het belangrijkste ingrediënt van Boswellia is AKBA (3-acetyl-11-ketobeta-boswellic-acid). Dit vermindert de enzymen die ontstekingen veroorzaken in het lichaam. Het ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen en helpt bij het vertragen van het huidverouderingsproces. Het vermindert huidirritaties en egaliseert de huid. Boswellia Serrata wordt ookwel ‘natuurlijke cortisone’ genoemd, naar een geneesmiddel dat sterkontstekingsremmend werkt.

2. Rozenbottelzaadolie (Rosa Moschata Seed Oil)

Rozenbottel heeft een enorm hoog gehalte vitamine C wordt beschouwd als een slow-aging ingrediënt vanwege het hoge gehalte aan vitamine A en C en heeft daarmee het vermogen om de regeneratie en elasticiteit van de huid te verhogen. Van alle inheemse planten heeft de rozenbottel zelfs het allerhoogste gehalte aan vitamine C. Dit maakt hem tot een werkelijke vitamine bom. Verder bevat hij een essentieel vetzuur: GLA (gamma linoleenzuur). Dit helpt om fijne lijntjes en uitdroging door de zon en milieuvervuiling aan te pakken.

rozenbottel - groene huidverzorging

Andere vetzuren in de rozenbottelzaadolie zijn linolzuur en linoleenzuur. Deze vetzuren geven de huid een enorme boost bij celvernieuwing. Dit zie je het beste bij gebruik op littekens en pigmentvlekken. Het zorgt er bij langdurig gebruik voor dat littekens minder zichtbaar worden.

3. Abrikozenpitolie (Prunus Armeniaca Kernel Oil)

Abrikozenpitolie bevat veel antioxidanten en vitamines zoals A, B, C en E. Voor de huid die lijdt aan vitaminegebrek is dit een ware lifesaver.
Niet alleen een heerlijke vrucht, maar abrikozenpitolie is ook een echte lifesaver voor je huid.

abrikozenpit - groene huidverzorging

De vrije radicalen in de huid worden door de antioxidanten gevangen en voorkomen zo schade aan de cellen en weefsels. Zo wordt huidveroudering tegengegaan. Het is een olie die geschikt is voor alle huidtypen en is een perfecte olie als slow-ager, omdat die de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Daarnaast heeft zij een antibacteriële en antiseptische werking. Zij is zeer geschikt voor de gevoelige of problematische huid, zij vermindert roodheid en ontstekingen. De droge, ruwe en vochtarme huid heeft ook veel baat bij deze olie omdat zij zeer hydraterend werkt en een overactieve talgklierproductie normaliseert.

4. Hibiscus extract

Dit extract komt van een prachtige bloem met hartvormige blaadjes. Een complex aan oligopeptiden (een keten van aminozuren) wordt onttrokken aan de zaden van de plant. Een luxueuze werkstof die ook zeer effectief werkt op de huid rondom de ogen en mimische rimpels waardoor hij ook wel als alternatief voor plastische chirurgie wordt genoemd. De hibiscusplant wordt ook wel damesvinger genoemd en is de veganistische variant van Botox.

5. Vlinderstruik (Buddleja Davidii Meristem Cell Culture)

Vlinderstruikstamcellen worden gehaald uit de prachtige wilde struiken die veel tuinen sieren met hun prachtige paarse, witte en roze bloemen. Deze struik heeft een grote aantrekkingskracht op vlinders, omdat hij een sterke geur verspreidt en rijk is aan nectar.

vlinderstruik- groene huidverzorging

Naast de schoonheid van deze struik zijn de stamcellen uit deze plant ook een bewezen effectief ingrediënt in huidverzorging. Traditioneel zijn de stamcellen veelvuldig medicinaal ingezet om hun wondhelende werking. Het is een krachtige antioxidant, werkt ontstekingswerend, ondersteunt de lipide mantel van de huid en biedt een bescherming tegen uv-stralinggerelateerde schade. Het helpt beschadigd weefsel te herstellen en vertraagt hiermee het huidverouderingsproces.

Welke producten moet ik kiezen als het op biologische en natuurlijke huidverzorging aankomt?


Helaas worden er ontzettend veel cosmetica- en huidverzorgingsproducten verkocht vol synthetische stoffen die slecht zijn voor mens en milieu. Gelukkig wordt de wereld langzaam maar zeker wakker. Er zijn steeds meer merken die bewust hun producten aanpassen en ‘groenere’ alternatieven kiezen voor veelgebruikte ingrediënten.

Daarnaast zijn er steeds meer merken die de groene filosofie omarmen en die kwaliteitsproducten leveren. Helaas zijn er maar weinig natuurzuivere merken die clean zijn, huidverbetering kunnen leveren én duurzaam zijn. Daarom ben ik fanatiek fan van Colour&Spice. Als natuurlijk huid- en schoonheidsspecialist zie ik in de praktijk telkens weer waanzinnige resultaten, dankzij deze producten. Vrijwel iedereen die in mijn praktijk komt, is na de eerste kennismaking hooked!


Bekijk alle producten:

groene huidverzorging - colour-and-spice

Interview met Natascha Koningsveld eigenaar en oprichter van Colour & Spice

Natasha en Edyta - groene, natuurlijke huidverzorging
natascha-koningsveld

Natascha Koningsveld (1968) is een pionier op het gebied van natuurcosmetica en biologische huidverzorging. Op haar achttiende startte ze haar eerste schoonheidsstudio in Amsterdam-Zuid. Daar begon ze met het combineren van natuurlijke ingrediënten om huidproblemen te behandelen. Inmiddels is ze al ruim dertig jaar werkzaam in de beautybranche. Ze startte haar reis bij een antroposofisch cosmeticamerk. Hier ontdekte ze haar liefde voor natuurcosmetica. In 2009 richtte ze Colour&Spice op. Vanzelfsprekend zijn alle producten uit haar lijn natuurzuiver en zonder belastende ingrediënten.


Wat is er zo bijzonder aan de producten van Colour&Spice?

“Ik creëer graag schoonheid om mij heen met alles wat puur is. Mijn holistische huidverzorging is daar een mooi voorbeeld van. Op basis van geneeskrachtige kruiden, plantenextracten en traditionele geneeswijze worden de meest kostbare producten samengesteld. Zo heelt de huid van binnenuit en wordt innerlijke schoonheid bekrachtigt. Dit is voor mij zó vanzelfsprekend dat het gebruik van natuurproducten niet uniek is. Het is gewoon een feit. Zo moet het zijn.”

Maak je onderdeel uit van een keurmerk?

“Mijn producten hebben geen keurmerk, omdat het niets zegt over het product maar meer over hoeveel budget je als bedrijf hebt. Ik investeer liever in mijn ingrediënten dan in een keurmerk. Ik hecht ontzettend veel waarde aan de zuiverheid en de veilige werking van de ingrediënten die ik gebruik en alle ingrediënten hebben ieder afzonderlijk wel alle keurmerken.”

Als alle ingrediënten afzonderlijk wel keurmerken hebben, waarom staat dit dan niet op de verpakkingen van Colour&Spice?


“Het is een tijdrovend en kostbaar gebeuren, wat vervolgens onnodig weer doorberekend moet worden aan de consument. Ik wil dat mijn huidverbeterende producten voor zoveel mogelijk vrouwen bereikbaar zijn. Een keurmerk is handig voor een consument die zich niet te veel wil verdiepen in een product maar in één oogopslag wil zien of het natuurlijk is of niet.

Maar de doelgroep van Colour&Spice producten zijn vrouwen die producten zoeken waar ze van gaan houden. Ze zien en voelen de natuurzuivere werking terug in hun huid, daar gaat het om. In mijn optiek is het veel belangrijker dat ieder ingrediënt bij een betrouwbare leverancier vandaan komt en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.”

Hoe is Colour&Spice ontstaan?

“De producten zijn ontstaan nadat ik een holistisch behandelprogramma had ontwikkeld. Het bleek onmogelijk om aanvullende producten te vinden om te gebruiken tijdens deze behandelingen. Dus besloot ik ze zelf maar te gaan maken. Dat was de geboorte van Colour&Spice holistic skincare. Voor de eerste samenstelling werkte ik samen met twee Nederlandse ‘kruidenvrouwen’. Zij haalden voor mij de ingrediënten uit bloemen en planten die volledig biologisch dynamisch werden verbouwd. Destijds kwamen alle ingrediënten uit Nederland.

De gedachte hierachter was om de Co2 voetafdruk die wordt gemaakt om eventuele werkstoffen en ingrediënten te vervoeren, zo klein mogelijk te houden. Samen met deze wijze vrouwen onderzocht ik niet alleen de werking van de planten op de huid, maar ook de uitwerking ervan op onze psyche. Dit was de eerste stap in de ontwikkeling van het product en zo lukte het uiteindelijk om de eerste serie Colour&Spice producten te produceren. Ondanks dat deze lijn nog niet helemaal voldeed aan wat ik voor ogen had, zijn hiermee de grondbeginselen van de producten zoals wij deze nu kennen gelegd.”

73251 Colour and Spice 019

Waar ben je het meest trots op?

“Dat de productlijn organisch is ontstaan in de praktijk, met liefde, onbaatzuchtig en dat het alle tijd heeft gehad om echt het meest kostbare te voeden: jouw schoonheid. Ik werk met mijn intuïtie. Het gaat mij om een groter verhaal, om verbinding. Ik creëer niet alleen huidverzorging, maar een wereld daaromheen. Ik ben zo dankbaar dat mijn leven bestaat uit vrijheid, reizen, mooie ontmoetingen en werken met de meest krachtige werkstoffen uit de natuur.

Ik hou ervan te kijken naar wat iemand compleet maakt, ik ben een vrouwenvrouw. Wat verzamelt ze, welke kleuren staan haar mooi, hoe beweegt ze, welke prints sluiten aan bij haar gezichtsvorm. Al die elementen maken het verhaal achter mijn producten zoveel rijker. Zo ontstaat mijn holistische kijk op schoonheid. Die gaat altijd over authentiek zijn. De vrouwen die mij inspireren zijn ambitieus en kiezen niet zomaar een product. Ze zoeken iets bijzonders, waarvan ze gaan houden.

De Colour&Spice huidverzorging bestaat uit potjes gevuld met energie, helende planten, levenskracht en al mijn kennis en liefde voor de natuur. Het was een magisch moment dat ik mij met heel mijn hart en ziel kon verbinden met dit totaalconcept. Iedere keer als ik het ergens in een badkamer zie staan, maakt mijn hart een sprongetje.”

Verantwoorde ingrediënten

De ingrediënten voor haar producten komen uit alle windstreken samen in een onafhankelijk laboratorium waar Natascha met haar merk Colour&Spice een eigen ruimte heeft gekregen voor onderzoek en productie. Daar worden de producten onder de strengste omstandigheden getest en gemaakt. Voor het verpakkingsmateriaal van de kostbare producten is ook zoveel mogelijk gekozen voor materialen die zo min mogelijk het milieu belasten. Alles is gevuld in donkergekleurd glas om de werking van de producten niet te verstoren en ook te beschermen tegen daglicht. De delen die van plastic zijn gemaakt, zijn BPA-vrij.


Colour&Spice producten samengevat


✔ Vrij van kleur- en geurstoffen en synthetische conservering. Alle producten bevatten 100% “skin loving ingredients”. In de Colour&Spice producten worden alleen natuurlijke, botanische en waar mogelijk biologische ingrediënten gebruikt.

✔ De producten zijn natuurlijk en de formules worden met de hand gemaakt. De producten bevatten geen parabenen, minerale oliën en sulfaat. Alle producten zijn overladen met mooie, actieve en heilzame werkstoffen.

✔ Colour&Spice productenbevatten voor de conservering een Ecocert gecertificeerde formule. Deze formule zorgt er onder andere voor dat het product na opening minimaal 6 maanden optimaal blijft werken.

✔Alle producten van Colour&Spice zijn veganistisch.

✔ Vervaardigd uit krachtige planten, bloemen, edelstenen en kruidenextracten en bevatten botanischeingrediënten, zuivere parfum en essentiële oliën.

✔ De productlijn van Colour&Spice is met liefde ontwikkeld en gemaakt. Hieruit is de meest veilige en resultaatgerichte verzorgingslijn gekomen die je maar kunt bedenken.

✔Op therapeutische wijze geformuleerd voor en door vrouwen.

Ontdek wat holistische producten voor jouw huid kunnen betekenen


Bestel nu het ideale try out pakket voor maar €32,50: de Colour&Spice Miniset.

Wil je het gelijk goed doen voor de komende maanden dan bestel je de volledige Holistic Skincare Pakket van Colour&Spice.

Je ontvangt er een bijzonder cadeau (t.w.v. €24,50) bij! The Beauty Sabbatical, inspirerende inzichtkaarten, 56 krachtige oefeningen, boodschappen en tekeningen voor een liefdevolle verbinding met jezelf.

Geraadpleegde bronnen: Esthé, NVV, Colour&Spice, persoonlijke inzichten en ervaring

Blank white box mock up on wood background
Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.