juni 13

Zonbescherming: maak je huid zomer-proof in 4 stappen

  minuten leestijd

De zonkracht neemt toe, de warmte stijgt en de uv-stralen worden sterker. Zomer! Hoewel de meeste van ons dol zijn op een mooie tan, is onze huid daar niet altijd even blij mee. Voorkom schade door de zon en maak je huid zomer-proof met dit stappenplan.

Pas je beautyritueel aan

Net zoals je kledingkast, heeft je beautyritueel wat aanpassingen nodig voor de zomer echt met haar zonnestralen binnen knalt. Wanneer de warmte en UV stralen toenemen, krijgt je huid het zwaarder te verduren. Met als gevolg toenemende zonschade op onze huid. Maar wist je dat uv-stralen niet de enige boosdoeners zijn?

Een recente studie heeft uitgewezen dat doordat je in de zomer meer gaat zweten en je huid meer talg (sebum) en afscheiding (olie) produceert, dit ook meer transepidermale water verlies veroorzaakt (dehydratatie van de huid). Wees zo goed als je kunt voorbereid op het zomerseizoen en bereid jouw huid en gezicht voor op de zon. En voorkom een total meltdown van je huid 😉

Mete deze 4 stappen is jouw huid in no time klaar voor de zomer!

Nr 1
Blijf gehydrateerd

Je huid kan wat vetter aanvoelen in de zomer en ook kunnen zich soms wat meer ontstekinkjes voor doen in de vorm van puistjes. Dit ontstaan door een hogere talgproductie omdat we meer zweten. Normaal gesproken heeft ons talg een wax achtige structuur, maar grotere hitte zorgt ervoor dat ons talg vloeibaarder wordt, met als resultaat dat je huid vetter aan gaat voelen. Hierdoor voelt het alsof een moisturizer in de zomer soms overbodig lijkt. Baby think twice! Want zodra je stopt met je dag verzorging is de kans groot dat je huid alleen nog maar vetter zal worden omdat de talgkliertjes gaan overcompenseren en juist extra talg aanmaken.

Dit maakt dehydratatie van je huid alleen maar erger, er zal nog meer vocht uit je huid verdwijnen. Als je gewend bent om vette crèmes te smeren zal dit waarschijnlijk dan ook niet comfortabel aanvoelen tijdens warme dagen en kun je dan ook beter kiezen voor lichtere formules zoals bijvoorbeeld de Beauty Detox Moisturizer. De wat van nature vettere huiden zullen dit in de zomer een verademing vinden, ook omdat het een verkoelend en verfrissend effect geeft direct na het aanbrengen.
Zoals een cliënt laatst in de praktijk tegen mij zei: “Alsof er een pepermuntje over je huid glijdt…” 😊

Nr 2
Antioxidanten zijn een must

Natuurlijk moet een goede zonnebrandcrème tijdens de zomermaanden direct naast je huidverzorging staan. Wanneer je weet dat je echt meer in de zon zal zijn dien je deze dezelfde ochtend direct aan te brengen samen met je andere dag verzorging. En mocht je je nu afvragen; ‘Moet ik dat nu onder of bovenop mijn moisturizer aanbrengen?’, lees dan hier verder.

Omdat niet iedere zonnebrandcrème helemaal compleet is, is het verstandig om hier nog extra antioxidanten onder te smeren. Antioxidanten zijn eigenlijk het hele jaar door een must om je te beschermen tegen vrije radicalen die huidveroudering versnellen. Maar naast de UV-straling die je op je huid wilt remmen zijn er dus nog andere zaken die je huidconditie verminderen. Een antioxidant zoals vitamine C zal helpen je huid te beschermen tegen infrarood straling, luchtvervuiling en andere oorzaken van vrije radicalen. Deze vind je vaak in serums zoals het Beauty Detox Serum. Een vitamine C bommetje in een klein flesje!

Nr 3
Reinig niet vaker, maar mindfull

Het extra zweet en talg laat je huid sneller ‘vies’ aanvoelen. Maar weersta het gevoel dat je meer en vaker zou willen reinigen. Onze huid heeft een natuurlijke beschermende barrière die onder andere bestaat uit goede bacteriën. Deze willen we niet verstoren door de huid vaak te strippen van deze belangrijke harde werkers. Je huid twee keer per dag reinigen, eens in de ochtend en eens in de avond is dan ook voldoende.

Het beste kun je kiezen voor een cleanser met een mild exfoliërende werking (licht peelend). Cleansers met een lage percentage aan zuren zoals renegrape en salicylzuur maken mij blij en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik. De Colour&Spice Awakening Face Wash is hier een goed voorbeeld van. Eigenlijk hebben alle huiden en huidcondities hier baat bij. Maar voor een gevoelige huid is dit zeker de beste optie. Vooral als je huid snel verstopt raakt of ontstekingen heeft kan je hier veel baat bij hebben.

Heb je na een lange dag lagen van verzorging, zonnebrandcrème én make-up op? Dan is de ‘double cleanse’-methode een must! Dat betekent dat je je huid in de avond twee keer achter elkaar reinigt. Begin eerst met een cleanser op oliebasis, zoals de Colour&Spice Goodnight Cleanser. Deze werkt het allerbeste om al deze lagen aan zich te binden en vervolgens is dit perfect ter verwijderen met een vochtige doek of een washandje. De tweede reiniging zet je dan in met je licht peelende cleanser zoals hierboven beschreven.

Nr 4
SPF: goed voor je huid én het milieu

Helaas is het niet zo makkelijk om de perfecte zonnebrandcrème te vinden, als deze al bestaat. Het liefst willen we er één die goed voor onze huid en gezondheid is en die niet schadelijk is voor het milieu én ook nog eens duurzaam geproduceerd is. Tot op heden heb ik helaas nog geen zonnebrand kunnen vinden die op al deze onderdelen een dikke tien scoort. Al heb ik wel een grote voorkeur en dit is dan ook mijn advies erover:

Je kunt zonnebrandcrèmes onderscheiden in chemische- en fysische, ook wel minerale zonnefilters. Fysische zonnefilters vormen een soort schildje op de huid die de zonnestralen weerkaatsen. De filter blijft hierbij bovenop de huid liggen. Deze natuurlijke zonnefilters beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling. Met dit type zonnefilter heb je de minste kans op huidirritatie of een allergische reactie. Deze zijn dan ook het minst schadelijk voor het milieu. Lees er hier alles over en hopelijk zal je hiermee altijd de best mogelijke keus maken voor jezelf maar ook voor onze planeet.

– Jouw zomer survival kitDit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.