september 3

Wat is het holisme en de holistische theorie?

  minuten leestijd

Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

In dit artikel vertellen we je alles over holisme en de holistische theorie. Aan het eind van het artikel hebben we een cadeautje voor je, zodat je enkele tips in het artikel direct kunt toepassen.

Holistische benadering

Bij een holistische benadering gaan we ervan uit dat alles met elkaar verbonden is. Lichaam en geest kunnen niet los van elkaar gezien worden. Een ziekte bijvoorbeeld wordt niet bekeken als een puur lichamelijk verschijnsel. De oorzaak kan bijvoorbeeld haar wortels hebben in verkeerde voeding, omgevingsfactoren of een emotionele en psychologische disbalans. Je kijkt vanuit een holistische benadering altijd naar de mens als totaalplaatje.

Bewustwording: belangrijk begrip binnen het holisme

Bewustwording is daarom een belangrijk begrip binnen het holisme: het bewust worden van ingesleten patronen, negatieve gedachtes over jezelf, ongezonde leefgewoonten of dieper liggende emotionele blokkades. Deze bewustwording is bij een holistische benadering een belangrijk onderdeel van het genezingsproces.
Wat-is-holisme - bewustwording is een belangrijk begrip binnen de holististische benadering

Holistische levensstijl

Hoe pas je het holisme toe in je dagelijkse leven? Met een holistische levensstijl zorg je goed voor je lichaam én geest. Het komt er simpelweg op neer dat je ervoor kiest om je leven zodanig in te richten dat je een zo lang, gezond, mooi en gelukkig leven kunt leiden. Dit probeer je bovendien met zo veel mogelijk respect voor mens, dier en onze planeet te doen. Dat houdt in dat je binnen een holistische levensstijl gezond eet en veel natuurlijke keuzes maakt.

Je focust je in het dagelijks leven op het in balans houden van lichaam en geest, op natuurlijke wijze helen, herstellen en in een goede conditie blijven. 

Een holistische levensstijl betekent dat je je in het dagelijks leven focust op het in balans houden van lichaam en geest"

Edyta Zielinksa

Hoe pas je een holistische levensvisie toe?

Het holisme is een levenshouding waarbij we leren luisteren naar wat we diep van binnen eigenlijk al weten. Een levensvisie waarbij we dat wat we weten meer in overeenstemming brengen met hoe we ons alledaagse leven vormgeven. Wil je dit zelf graag toepassen, maar weet je niet hoe? 

Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • “Wat is belangrijk voor mij?”
  • “Waar krijg ik energie van en wat ontneemt mij juist energie?”
  • “Ben ik bereid om écht eerlijk te kijken naar mijn gedachtepatronen?”
  • “In hoeverre kan en durf ik wat ik wil ook tot uitvoering te brengen in mijn leven?”
  • “Ben ik bereid om opgelegde patronen los te laten?”

De grootste uitdaging ligt in het leren kennen van onszelf. Via die route leren we ook de mensen om ons heen beter te begrijpen. We leren duidelijker te communiceren, beter voor onszelf op te komen en bovendien beter naar de behoeften van anderen te luisteren.

Holistisch leefstijlcoach

Nu hoor ik je denken: dat hou ik toch nooit vol? Dat kost me alleen maar extra tijd en ik ben al zo druk! Mijn antwoorden als holistisch leefstijlcoach zijn respectievelijk: jawel hoor en nee! Je houdt niet alles altijd 100% goed vol. Let’s face it, we zijn niet perfect (gelukkig maar). Het gaat erom dat je met kleine stapjes langzaam je leven verder in balans brengt.

holistische-leefstijcoach - wat is holisme?

Door het toepassen van een holistische levensvisie ben je meer voorbereid om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Daar hoort óók bij dat je accepteert dat niet alles goed kan gaan en je soms tegenslagen te verduren krijgt. Wanneer je de omstandigheden en omgeving als geheel bekijkt, blijken er vaak meerdere oplossingen voor een probleem te zijn.

Oefening:

Ik wil je vragen om op dit moment even een paar tellen stil te staan bij de zin: HET HOEFT NIET PERFECT! Voel je hoe er net iets meer ruimte van binnen ontstaat? Een mini-opluchting? Die ruimte werkt dusdanig bevrijdend dat je het op lange termijn dus wél vol gaat houden. Het holisme is namelijk geen extra taak die nog bovenop je al gigantische to-dolijst komt, maar het is een andere manier van je dagelijks leven inrichten.

Je leven op zo’n manier inrichten dat jij het beste tot je recht komt. Dat jij tot bloei komt.

Mijn kijk op een healthy en happy holistische levensstijl

Mijn persoonlijke kijk op de holistische leefstijl is dan ook: je MAG. Het is het telkens terug mogen keren naar balans, telkens weer opnieuw richting een vervullend en heilzaam leven. Het is geen spelletje waarbij één misstap wil zeggen dat je ‘af’ bent en je de handdoek in de ring moet gooien. Je mag proberen. Telkens weer opnieuw. Je mag vooral ook fouten maken. Je mag doen wat past bij jou. Kiezen wat goed voor jou voelt.

Badkamer detox toolbox e-book
Download gratis de Badkamer Detox Toolkit'

Wil jij ook het holisme omarmen en integreren in je dagelijks leven? Begin in je badkamer. Met mijn Badkamer Detox Toolkit geef ik je alvast een liefdevol duwtje in de goede richting. Met dit gratis e-book leer je beter voor je innerlijke en uiterlijke schoonheid te zorgen.

 Geraadpleegde bronnen:
Holistische mensvisie in de gezondheidszorg, eigen aantekeningen, persoonlijke ervaring en toegepaste kennis.

Een nieuw begin roept jouw naam

Probeer het 7-daagse mini retreat

Je mooi voelen heeft nét zo veel te maken met een gezonde huid als met innerlijke schoonheid. Ervaar zelf de kracht van de Holistic Journey met de 7-dagen mini retreat van Colour&Spice.

Met deze set maak je op een laagdrempelige manier kennis en kun jij genieten van holistische schoonheid.Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.