juni 11

Meditatie voor beginners

  minuten leestijd

Overweeg je al een tijdje om (meer) te gaan mediteren, maar weet je simpelweg niet waar of hoe je moet beginnen? Deze uitleg en oefening voor beginners zijn perfect om je kennis te laten maken met mediteren.

Ontspanning en focus

Meditatie zorgt voor ontspanning, een betere focus en een dieper contact met jezelf. Persoonlijk integreer ik meditatie in mijn holistische lifestyle. Meditatie combineer ik samen met andere helende rituelen om in balans te blijven en mijn natuurlijke schoonheid te versterken. Van koud douchen tot het plaatsen van kristallen en edelstenen op bepaalde plaatsen in mijn huis of lijf: you name it, ik doe het of ik heb het al eens gedaan 😉. Maar geloof mij, je hoeft absoluut geen yogafanaat te zijn of een bepaald level van verlichting te hebben voordat je kunt gaan mediteren.

Wat is meditatie?

Sterker nog, het omgekeerde is waar. Mediteren is voor iedereen! Hoe chaotischer en hectischer je leven is, hoe positiever de impact van een dagelijkse meditatie kan zijn. Zelfs als je liever niks aan je ‘druk, druk, druk-lifestyle’ wilt veranderen. Meditatie draagt eraan bij om, ondanks je drukke leven, minder druk te ervaren. Hoe dan ook, het is altijd een win wanneer je begint met meditatie.

Meditatie hoort niet bij een religie, maar is van origine wel afkomstig uit het boeddhisme, het is onderdeel van wat het achtvoudige pad naar verlichting wordt genoemd. Inmiddels is meditatie een wijdverspreid fenomeen dat zelfs door de neuropsychologie erkend wordt als positief voor je gemoedstoestand.

Hoe werkt meditatie?

Je kunt meditatie op allerlei manieren beoefenen; er is niet één juiste methode. Velen denken dat mediteren gaat over controle hebben over je gedachtes. Dat is echter helemaal niet het geval, want gedachtes horen bij ons en zijn op zichzelf niet positief of negatief. Sowieso leer je tijdens het mediteren dat niks goed of slecht is. Door dagelijkse beoefening leer je alles te observeren en accepteren zoals het komt. Zonder aan gedachtes of emoties bepaalde verhalen of een oordeel vast te plakken.

Wat zijn de voordelen van meditatie?

De voordelen van mediteren op je hele leven en gezondheid zijn eindeloos…

  • Je ziet dingen duidelijker.
  • Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon.
  • Je wordt minder gefrustreerd en je kan boosheid sneller loslaten.
  • Je concentratie wordt beter, waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt.
  • Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand).
  • Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten.
  • Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt.

Online zijn eindeloos veel uitgebreide stappenplannen en instructies te vinden om te beginnen met mediteren. Daar wordt je dan vaak aangeraden een meditatiekussen, meditatieapp of meditatiemuziek aan te schaffen. Persoonlijk krijg ik daar een beetje de kriebels van, omdat je in de basis werkelijk niks nodig hebt om direct te kunnen starten. De enige benodigdheden zijn: jij en je ademhaling.

Meditatieoefening voor beginners

Oké, eerlijk is eerlijk. Als je nog nooit hebt gemediteerd, is het misschien prettig om plaats te nemen in een stille ruimte en kan een geleide meditatie (waarin iemands stem je door de meditatie en oefeningen loodst) wel erg fijn zijn om erin te komen. Ook daar zijn talloze gratis voorbeelden van op YouTube of Spotify te vinden. Dus zet het maar snel uit je hoofd dat je eerst van alles moet hebben of zijn voordat je kunt beginnen met mediteren. 

Verschil tussen meditatie en visualisatie

Daarnaast is het goed om te weten dat er naast meditatie ook visualisatie bestaat. Deze twee worden vaak gecombineerd in geleide meditaties. Visualiseren is je een beeld of gevoel voorstellen in je hoofd, met het doel dit te laten voelen als iets dat bereikbaar voor je is. Datgene wat je visualiseert, kan zeer uiteenlopend zijn.

Oefening: aardende meditatie

Aangezien we afgelopen tijd met zijn allen door een gekke tijd heen zijn gegaan met de coronacrisis, deel ik een geleide meditatie met je die zich focust op het in balans brengen van het eerste chakra. In deze meditatie maak je direct kennis met visualisatie en kan je zelf ervaren wat de kracht kan zijn van je verbeelding. Het eerste chakra vertegenwoordigt het levensgebied van overleving. We zijn letterlijk in survival modus gegaan de afgelopen maanden en vooral heel hoog in ons hoofd gaan zitten. Daardoor kunnen we onstabiel worden. Deze meditatie laat je weer aarden en stabiel met beide voeten op de grond het leven weer met meer vertrouwen tegemoet zien.

Het mooiste is wanneer je ergens buiten op blote voeten kunt gaan staan om alles uit deze meditatie te kunnen halen. Maar in een rustige kamer op blote voeten is ook helemaal prima! ENJOY!

https://www.instagram.com/tv/CAwwJc3jair/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Laat je me weten wat je van de meditatie vond?Dit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.