Magnesium staat wereldwijd bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het bevordert de slaap, vermindert stress en kan helpen bij migraine. Ook heeft het een positief effect op onze spieren en kan het bepaalde huidproblemen veel goeds doen. Ik ben fan en voeg regelmatig wat magnesiumzouten aan mijn badwater toe.
Voedsel steeds armer
Wanneer je gezond en gevarieerd eet, zijn er voldoende producten waar je magnesium mee zou moeten binnenkrijgen. Denk aan verse groene groenten, graanproducten, noten en melk. Toch blijkt in de praktijk dat het niet altijd makkelijk is voldoende magnesium binnen te krijgen.
Door het gebruik van kunstmest in de landbouw wordt de bodem in ons land steeds ‘armer’. Als gevolg daarvan zitten er minder mineralen in ons voedsel. Daarnaast is veel voedsel dusdanig bewerkt dat deze stoffen (deels) verloren gaan. Problemen die gepaard kunnen gaan met een tekort aan magnesium zijn: slecht slapen, nergens zin in hebben, moe zijn, kramp in de spieren, hoofdpijn en vermoeide benen.
Wat is magnesium?
Magnesium speelt een belangrijke rol bij veel processen in ons lichaam. Het veelzijdige mineraal is belangrijk voor spierherstel, botopbouw en een correcte werking van ons zenuwstelstel. Dat maakt dat het invloed heeft op onze lichamelijk én geestelijke gezondheid. Omdat magnesium goed door de huid wordt opgenomen, is het toevoegen van wat vlokken aan je bad een geweldige manier om je niveaus op peil te brengen.
Epsom of magnesiumzout
De meest bekende vormen van magnesium voor in bad zijn Epsom zout en magnesiumvlokken. De bekende Epsom zouten zijn eigenlijk geen zouten, maar is magnesiumsulfaat. Dit kan afkomstig zijn uit natuurlijke bronnen, maar ook op synthetische manier worden vervaardigd. Helaas gebeurt dit op grote schaal op de laatste manier, dat is namelijk lekker goedkoop en ideaal voor massaproductie. Bij de aanschaf is het dus belangrijk goed te kijken naar de herkomst van het zout dat je koopt. Magnesiumzout is een natuurlijk voorkomende verbinding die kan worden gewonnen uit oude zeebodems of in open waterbronnen zoals de Dode Zee.
Hoe gebruik je magnesium?
Magnesiumzout is dus ondanks de naam eigenlijk helemaal geen zout en iets heel anders dan het keukenzout dat je ‘s ochtends op je gekookte eitje strooit. De smaak komt dan ook niet overeen met normaal zout. Het proeft bitter en heeft een wrange nasmaak, niet echt een pretje om te eten. Het lost op in water en kan daarom makkelijk aan en bad toegevoegd worden.
Omdat magnesium goed door de huid wordt opgenomen, is het toevoegen van wat vlokken aan je bad of voetenbad een geweldige manier om je niveaus op peil te brengen. Er zijn veel stoffen die niet door de huidbarrière dringen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit bij magnesium onder bepaalde omstandigheden (vermengd met warm water bijvoorbeeld) wél het geval is. Geen zorgen dus, je kunt gewoon normaal keukenzout op je eitje blijven doen.
Beter slapen, minder stress
Veel mensen krijgen niet genoeg magnesium binnen. Dit terwijl het zo belangrijk is voor de processen in je lichaam die bijdragen aan slaap- en stressmanagement. Magnesium ondersteunt bij de processen die slaap opwekken en stress verlagen. Zo speelt het een rol bij de productie van het hormoon melatonine. Een van de stofjes die belangrijk zijn voor een goede nachtrust. Dit vertelt je lichaam als het ware wat de ideale tijd is om naar bed te gaan.
Zo neem je een magnesiumbad
1) Laat je bad vollopen met water op een aangename temperatuur.
2) Voeg 100 gram Epsom zout toe aan je badwater.
3) Verdeel het zout door het bad tot het opgelost is.
4) Neem plaats en ontspan!
Bonustip: je kunt ook een diy-scrub maken met het Epsom zout. Meng daarvoor een grote eetlepel natuurlijke olie met een zelfde hoeveelheid zout.
Bouw het gebruik langzaam op
De gezondheidsvoordelen van magnesium zijn dus groot. Zo kan het helpen bij migraine, spierkramp vermoeidheid en diverse huidklachten zoals psoriasis of eczeem. Het is belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen. Zorg er ook voor dat je magnesiumzout van goede kwaliteit koopt. Soms wordt het zout namelijk gecombineerd met andere stoffen, waardoor het de zuurgraad van je huid aantast. Deze samenstellingen zorgen juist voor een disbalans in plaats van voor balans.