juli 20

De twee meest effectieve manieren van exfoliëren van het lichaam

0  reacties

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid steeds minder efficiënt in het afstoten van dode huidcellen. Het wordt dan ook steeds belangrijker om onze huid hierin te ondersteunen. Daarom is het motto van deze blog: exfoliëren kun je leren!

Deze blog gaat over je lichaam. Meer over het exfoliëren van je gezichtshuid lees je hier.

De levenscyclus van een huidcel

De buitenste laag van onze huid heet de hoornlaag en deze bestaat volledig uit verhoornde, oftewel dode, huidcellen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar dat maakt deel uit van de natuurlijke cyclus van onze huid. Tijdens de levenscyclus van een huidcel verplaatst deze zich van de opperhuid naar de buitenste huidlaag en uiteindelijk naar het huidoppervlak. Dat is het eindstation voordat hij afsterft.

Een zachte, gezonde huid bereik je door regelmatig te exfoliëren

Doffe teint door dode huidcellen

Doordat deze dode huidcellen geen vocht meer bevatten en zich ‘dakpansgewijs’ in laagjes opstapelen, kunnen ze de huid een doffe teint geven. Verder is het zo dat opgehoopte dode huidcellen de poriën kunnen verstoppen en dat kan voor het ontstaan van puistjes en talgpropjes in de vorm van mee-eters (comedonen) zorgen.

Ondersteun je huid door te exfoliëren

Je huid exfoliëren is daarom een belangrijk onderdeel van je beautyritueel. Je helpt hiermee je lichaam met het afvoeren van de dode cellen die op de huid liggen. Vooral naarmate je ouder wordt, zal je huid steeds meer hulp nodig hebben bij dit proces. Exfoliëren geeft de jeugdige glans terug, zorgt ervoor dat al je verzorgende producten veel beter door de huid worden opgenomen en maken je huid bovendien zacht en glad.

Beste methode om te exfoliëren

Er zijn ontzettend veel producten, tools en professionele behandelingen om je huid te ontdoen van dode huidcellen. In deze blog deel ik mijn twee meest favoriete natuurlijke manieren om thuis zelf te exfoliëren.

De twee meest effectieve natuurlijke manieren van exfoliëren voor het lichaam:

1. Droog borstelen

De eerste manier is er één die je dagelijks kunt uitvoeren en je hebt daar niks anders voor nodig dan een natuurlijke lichaamsborstel. We noemen dit droogborstelen, omdat je het borstelen letterlijk ‘droog’ doet. Je borstelt de huid zonder water, zeep of olie, voordat je een bad of douche neemt. Het beste tijdstip om op deze manier te exfoliëren is naar mijn mening direct in de ochtend, omdat het niet alleen je huid activeert, maar je hele systeem een wake-upcall geeft. Het verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar het versterkt je bloedsomloop. Elke ochtend 5 minuten droogborstelen met daarna een koude douche maakt je eerste kop koffie overbodig.

In deze uitgebreide blog lees je ALLES over droogborstelen (ook geschikt voor diegenen die nu niet meteen denken: YES ik ben een Spartaan! 😉)

2. Scrub handschoen

En dan bedoel ik niet de klassieke van touw gevlochten handschoen waarvan jij nu waarschijnlijk twee dingen denkt: auw en doet niks! Geen enkele andere tool of bodypeeling kan de handschoen die ik bedoel, evenaren. Het is verreweg de beste manier om je lichaam van dode huidcellen te ontdoen in elk opzicht. Je hebt alleen de handschoen en water nodig. Baiden Mitten is de merknaam die ik jaren geleden heb ontdekt, maar inmiddels zijn er waarschijnlijk ook ongetwijfeld andere merken op de markt. No spon, ik ben hier écht extreem enthousiast over. De Baiden Mitten hoef je maar eens per maand te gebruiken omdat het in één sessie al je dode huidcellen grondig verwijdert op een milde manier. Je huid moet week zijn en dus vochtig gemaakt worden voor het scrubben. Het beste moment is nadat je tenminste vijftien minuten in bad hebt gezeten of al even onder de douche hebt gestaan. Door op en neer met de vochtige handschoen te gaan zie je binnen enkele tellen je dode huidcellen van je huid afkomen.

Ik kan geen enkele tool of product noemen die zulk goed werk leveren, zo milieuvriendelijk zijn en zo lief zijn voor je portemonnee als de droogborstel en de Baiden Mitten.

PRO TIP: Breng na het exfoliëren altijd een verzorgend product aan.
Dit is dubbel zo effectief doordat het niet eerst door de dode huidcellen heen hoeft dringen. Zelf meng ik graag een blend van amandel/jojoba-olie met enkele druppels van een etherische olie die bij mijn gemoedstoestand past op dat moment. Maar deze wissel ik regelmatig af met een makkelijk to go en goddelijk ruikende luxueuze Colour&Spice Sat Nam Body Oil.

Exfolieer ik mijn gezicht met dezelfde producten als mijn lichaam?

Het antwoord is kort en krachtig NEE. Bijna geen enkele tool of product die ingezet wordt voor het lichaam, is ook geschikt om in je gezicht te gebruiken. Je huid in je gelaat is dunner, heeft een andere structuur en is een stuk gevoeliger. Lees hier meer over de juiste exfoliant voor je gezicht.

Begin zelf direct met exfoliëren:

Heb je vragen over welke producten het beste bij jouw huid passen of wil je meer informatie over natuurlijk huidverzorging? Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen!

Edyta Zielinska

Over de auteur

Mijn naam is Edyta Zielinska en ik ben Holistic Beauty & Lifestyle Expert bij House of Green. In mijn 6 maanden programma onderga je als vrouw een helend transformatie proces en onthul ik je ware schoonheid waarbij je huid wordt versterkt en je natuurlijke huidverbetering ervaart, je meer vreugde, bezieling en energie zal hebben in het dagelijks leven, innerlijke rust en zelfliefde gaat voelen en je leert luisteren naar wat je huid, hart en lichaam je vertellen. Dit resultaat ontstaat na 6 holistische beauty behandelingen in mijn praktijk in combinatie met toegang tot een volledig wellness programma online. Sinds 2015 run ik mijn praktijk House of Green waar ik helende behandelingen geef voor huid, hart en ziel. Hiervoor zet ik de meest kostbare natuurzuivere producten in icm krachtige methodes en technieken.

Liefs EdytaAndere handige tips

Wat is collageen?

Wat is collageen?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Badkamer detox toolkit

Deze Badkamer Detox Toolkit helpt je om de eerste start te maken met het voorgoed verbannen van toxische beauty producten uit je badkamer en dus uit je lijf en je leven! Een must voor elke gezondheidsbewuste vrouw!