oktober 2

Grove poriën verkleinen, kan dat eigenlijk wel?

  minuten leestijd

Een van de meest hardnekkige huidproblemen zijn grove poriën en mee-eters. Helaas is het voor een groot deel genetisch bepaald hoe jouw poriën eruit zien. Maar vrees niet, er is veel wat je wél kan doen om ze minder zichtbaar te maken.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Genen: Je genen zijn de grootste bepalende factor als het gaat om de grootte van je poriën. Het zit vaak ‘in de familie’ en is genetisch bepaald of jij grove poriën hebt of juist niet.

Leeftijd: Wanneer je ouder wordt, verliest je huid elasticiteit waardoor je huid uitrekt en uitzakt. Dit laat je poriën er ook groter uitzien.

Zonschade: Jarenlange blootstelling aan zon kan de poriën groter doen lijken. Overmatig zon op de huid vermindert collageen, elastine en onttrekt vocht uit de huid waardoor de diepere lagen van je huid als het ware ‘krimpen’ en daarmee de poriën wijder open trekken.

Mee-eters/Comedonen: Als je talgklieren te veel talg aanmaken die zich vermengd met dode huidcellen die aanwezig zijn op je huid, kunnen je poriën verstopt raken. Talg kan dan niet vrij over je huid uitvloeien vanuit de porie met als gevolg dat die zich ophoopt en de poriën wijder worden. Dit is wat we een mee-eters of comodonen noemen. Het talg oxideert en kleurt donkerder waardoor je poriën meer zullen opvallen. De ‘talgprop’ kan de porie uitrekken, waardoor deze groter en breder wordt.

Overproductieve talgklieren

Het ontstaan van mee-eters of een overproductie van talg door de talgklieren kan verschillende oorzaken hebben. Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn: slechte of niet goed op jouw huid afgestemde huidverzorgingsproducten, gebruik van bepaalde medicatie, voeding zoals pittig eten of het hebben van voedselintoleranties. En tot slot: zeer onderschat, maar ook stress en hormoonschommelingen zijn een grote oorzaak.

Wat is de werking van talg?

Talg (Latijn: sebum) ofwel huidsmeer is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook beharing is. Talg heeft een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en het haar. Harstikke handig en gezond dus. Talg beschermt je huid bovendien tegen infectie door bacteriën en schimmels.

Welke gewoontes normaliseren de talgafscheiding?

Wanneer je je poriën minder zichtbaar wilt maken, is het dus vooral belangrijk om de talgafscheiding van je huid tot rust te brengen. Hieronder lees je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

  • Stop met het gebruik van huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen of die ervoor zorgen dat je huid teveel talg aanmaakt, zoals vette crèmes met een té romige textuur (voor een vette huid) of make-up producten die uitdrogende en irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol en geurstoffen.

  • Gebruik alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers en nooit zeep in vaste vorm. Door de ingrediënten die zeep een vaste vorm geven, kunnen poriën verstopt raken en kan de huidbarrière uit balans raken.

  • Een reiniging op basis van oliën zoals de Goodnight Cleanser kan je helpen. Dit klinkt gek, omdat het misschien onnatuurlijk voelt om een vette huid met olie te reinigen, máár: olie hecht zich aan olie! Wanneer je de olie over je huid wrijft voel je de viezigheid uit de poriën omhoog getrokken worden. Je maakt op deze manier dus je huid op een vriendelijke manier schoon zonder te dehydrateren.

  • Gebruik een exfoliant of cleanser met salicylzuur (BHA) zoals de Awakening Face Wash, zonder irriterende ingrediënten. Daarmee verwijder je zowel overtollige huidcellen van het huidoppervlak als in de porie. Talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijk vorm terug. Het houdt je poriën schoon.

  • Absorbeer het teveel aan talg. Kleimaskers absorberen talg en hebben een positief effect op de huid. Probeer ook eens een talg absorberend product zoals het Wild Flower Mask. Dit masker is verrijkt is met witte klei waardoor het op een milde en verzorgende manier het overtollige talg absorbeert. Gebruik dit masker als een nachtkuur om overdag een mattere en toch een zeer verzorgd uitziende huid te krijgen.

  • Gebruik producten die rijk zijn aan antioxidanten. Bij serums is dit vaak het geval. Zo krijg je dagelijks een bommetje aan antioxidanten van het Beauty Detox Serum (normaliseert talgafscheiding) of het Rebalance Serum (door aanwezige probiotica voedt het de goede bacteriën op de huid en versterkt zo de huid) om zo je huid te helpen bij de bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

  • Zoek naar producten die niacinamide bevatten. Niacinamide (ook bekend als vitamine B3) is zo veelzijdig dat het bij bijna alle huidproblemen wel iets kan betekenen. Het wonder-ingrediënt helpt bij het zichtbaar verkleinen van grove poriën en het verstevigen van opgerekte poriën. Daarnaast verbetert niacinamide een ongelijkmatige huidteint, rimpels en een doffe huid.

  • Gebruik een dagcrème die rijk is aan vitamine B3 en vitamine C. Hydraterende crèmes zoals de Beauty Detox Moisturizer voorkomen een overmatige talgproductie. Zorg ervoor dat ze non-comedogeen zijn. Lichte en luchtige texturen zijn het beste.

  • Breng crèmes en andere verzorgende producten altijd met masserende bewegingen aan. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en vernieuwing van de huid waardoor je huid in betere conditie blijft en dus niet verslapt wat weer zichtbare poriën geeft.

  • Bescherm je huid dagelijks tegen zonlicht als je langer dan 15 minuten vol in de zon zal zijn door de dag heen! UV-straling in zonlicht veroorzaakt schade aan je huidcellen waardoor ze slechter gaan functioneren. Daardoor vervormen poriën, kan talg moeilijker naar buiten en worden ze groter.

Benieuwd wat grove poriën met je immuunsysteem te maken hebben? Je leest het in onderstaande post.

https://www.instagram.com/p/CFxR7tnjgTI/?utm_source=ig_web_button_share_sheetDit wil je misschien ook lezen:

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

De Kunst van Gezichtsreflexologie: Ontdek de Magie van een Reis naar Holistisch Herstel en Innerlijk Welzijn

House of Green producten

Gun jezelf natuurlijke huidverzorging om je natuurlijke schoonheid te versterken en jezelf weer op te laden.
 Door de wereld van House of Green op te nemen in je beauty ritueel, voed je niet alleen je huid maar herstel je ook de natuurlijke balans tussen lichaam en geest.