Selecteer een pagina

De lip van dichtbij

#stukkieanatomie

Terwijl de blaadjes aan de bomen veranderen in een geweldig kleurspektakel door het kouder wordend weer, draaien wij de thermostaat binnen een aantal standjes hoger. Kaarsjes aan, gezellig toch?! Nou, daar denkt je huid eigenlijk wel anders over… en in het bijzonder de huid van je lippen.

Deze huid heeft namelijk net even iets langer de tijd nodig om aan de verandering te wennen, alleen staan wij dit vaak niet toe. De huid van onze lippen ziet er anders uit en toch is het opgebouwd uit huidcellen net zoals de rest van onze huid. Net zoals bij de rest van onze huid hebben onze lippen een celcyclus van ongeveer 28 dagen. Dat wil zeggen dat de onderliggende cellen uit de eerste en diepst gelegen laag zich ontwikkelen en ‘doorschuiven’ naar boven zodat de dode cellaag wordt vernieuwd.

Dit is een doorlopend en natuurlijk proces wat steeds ongeveer 28 dagen in beslag neemt. Onze lippen zijn wel vele malen dunner dan de rest van onze huid. Zo bestaat de huid van onze lippen uit 3 tot 5 cellagen terwijl de rest van onze huid er wel 16 kan hebben. Ook bevatten onze lippen geen zweetklieren. Hierdoor missen ze de natuurlijke laag van zweet en huidoliën die de huid glad en soepel houdt. Dit verklaart dus waarom de lippen een stuk kwetsbaarder zijn, sneller uitdrogen en gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen.

Wat gebeurt er bij een lippenbalsem verslaving?

#hoekanhet

Nu is het natuurlijk zo dat het een heel akelig gevoel kan geven wanneer je last krijgt van velletjes, scheurtjes of een trekkerig en/of branderig gevoel aan je lippen. Je eerste instinct is om je lippen wat vaker met je tong te bevochtigen.  Maar… dit maakt het alleen maar erger omdat dit alleen maar meer vocht aan je lippen onttrekt! DON’T dus! Maar wat doe je dan wel?

SMEREN,  maar dan wel met beleid! Wat is dat beleid dan en waar smeer ik  dan wel mee vraag jij je nu terecht af. Lees vooral verder, leer hoe je de lippen wel moet verzorgen, wat je vooral moet laten staan en verder beloof ik je dat je nooit meer hetzelfde zal kijken naar het zo onschuldig lijkend staafje dat labello heet.

Vet is goed, maar teveel is niet goed

Dat het goed is om te smeren met een vet product dat weten de meesten van ons wel. Maar overal waar te voor staat is niet goed voor je. Dus ook hierbij moet je een bepaalde mate hanteren.

Wanneer je elke dag meerdere malen per dag je lippen insmeert met lippenbalsem zorg je ervoor dat er  continue een laag over de buitenste laag dode huidcellen wordt gelegd. Hiermee maak je de huid “lui” omdat de natuurlijke celcyclus verlangzaamt. Hij wordt niet meer uitgedaagd om zichzelf te beschermen. Stop je met het gebruik van lippenbalsem dan is het laagje ineens weg en moeten je lipcellen weer helemaal op gang komen waardoor het langer duurt dan gebruikelijk voordat alle cellen in je lip zijn vernieuwt. Dit betekent dat je buitenste dode cellaag langer op je lippen blijft ‘plakken’ met droge/droog uitziende lippen tot gevolg. Dit zal zo blijven tot je lippen weer gewend zijn om te vernieuwen en dit kan bij de één een week zijn, maar bij de ander een maand of langer.

Hoe blijft de lippenbalsem verslaving in stand?

Omdat niemand zin heeft om zo’n lange periode met droge lippen rond te lopen grijpt men toch naar de lippenbalsem om de lippen weer zacht en soepel te maken. Op deze manier blijft de lippenbalsem verslaving in stand. Geen enkele verslaving is ok, maar persoonlijk vind ik iets anders dan de verslaving op zich een kwalijker probleem.  Vrij recent zijn resultaten uit testen van de Duitse en Belgische consumentenbond  gepubliceerd over de vele schadelijke stoffen die verwerkt worden in de zogenaamde “verzorgende” lippenbalsems. Verderop zet ik deze schaduwkant van lippenbalsems meer in het licht maar eerst nog wat meer over de lippenbalsemverslaving.

Meet&Treat

Boek in januari een Meet&Treat en ontvang een GRATIS startpakket
met daarin een alternatief voor lippenbalsem

Is lippenbalsem verslaving fysiek, psychologisch of beide?

#hoeverslaafdbenjij

Bij de lippenbalsem verslaving spelen meerdere dingen een rol, zowel fysiek als psychologisch.

Fysieke verslaving omdat je lippen zogenaamd lippenbalsem ‘nodig’ hebben om zacht en soepel te zijn. Verder zetten lippenbalsems met de heerlijkste smaakjes aan tot het frequenter likken van de lippen, wat op den duur leidt naar extra uitdroging. Hierdoor wil je juist weer meer wilt smeren. Psychologisch omdat men ‘verslaafd’ kan raken aan het fijne, tintelende gevoel dat sommige lippenbalsems aan onze lippen geven. Ingrediënten als pepermuntolie, kampher (camphor) en menthol zijn hier verantwoordelijk voor.

#Dry, chapped lips

Sommige lippenbalsems zijn speciaal ontwikkeld voor ‘dry, chapped lips’. Je kunt deze lippenbalsem gewoon gebruiken wanneer je inderdaad droge lippen hebt. Maar wanneer je lippen niet meer droog of gescheurd zijn wordt deze lippenbalsem eigenlijk te ‘heftig’ voor je lippen. In de praktijk gebeurt het bijna altijd dan men gewoon stug blijft doorgaan met dezelfde lippenbalsem. Dat is eigenlijk niet goed. De handeling van het insmeren kan een psychologische verslaving zijn.

Sigaretten verslaving… net zoiets als lippenbalsem verslaving?

Net zoals het gevoel van een sigaret in je handen en het nemen van een trekje kan het gevoel van een lippenbalsem in je handen en deze over je lippen wrijven een verslavend gevoel zijn. Ben je wel eens je lippenbalsem vergeten en maakte dit je onrustig? Sleep je altijd een lippenbalsem met je mee die je 3 keer of vaker per dag aanbrengt? Heb je meerdere lippenbalsems in je bezit die je op meerdere plekken bewaart (auto, werk, wastafel, bij de computer, op je nachtkastje)? I smell an addiction… 😉

Je lippen hebben eigenlijk geen tot weinig verzorging nodig omdat het lichaam dit van nature regelt, dus wanneer je je lippen vaker dan 1 of 2 keer per dag insmeert ben je eigenlijk al overbodig bezig. Ben je verslaafd aan lippenbalsem en heb jij door deze verslaving erg droge lippen? Probeer dan je lippenbalsem eens een maand aan de wilgen te hangen en probeer sowieso lippenbalsems met mintyfresh/foody geurtjes en smaakjes te vermijden. Deze ingrediënten werken niet alleen verslavend maar ook irriterend waardoor je de hele verslaving in stand houdt.

Schadelijke ingrediënten in je lippenbalsem

#foutestofjes

Helaas brengt de lippenbalsem verslaving niet alleen nog drogere lippen met zich mee, maar het vraagt ook een andere belangrijke bewustwording in deze kwestie. Je zou je bij iedere balsem de vraag moeten stellen: wat zit hier allemaal in? Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in veel gebruikte merken  lippenbalsem minerale oliën worden gebruikt die twee bepaalde koolwaterstoffen bevatten: MOSH (Mineral Oil Saturated Hudrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). MOAH’s zijn mogelijk kankerverwekkend. MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen (goed- en kwaadaardig) in lever, milt of lymfeklieren veroorzaken. Het inslikken van deze stoffen maakt dat het schadelijk wordt voor de gezondheid. De hoeveelheid lippenstift die wij binnenkrijgen, kan behoorlijk oplopen: regelmatige gebruikers krijgen algauw zo’n 20 gram lippenstift- of balsem per jaar binnen!! Om je een beeld te geven, dit is ongeveer 1 hele lipstick per jaar!

Merken die schadelijke ingredienten bevatten

Onder de lippenbalsems die volgens de consumentenorganisaties schadelijke ingrediënten bevatten, zitten een aantal merken die ook in Nederland bekend zijn, zoals Labello, Eucerin, Bebe, Blistex, The Body Shop, Yves Rocher en Vaseline. In België en Duitsland worden mogelijk andere versies van deze lippenbalsems verkocht. En niet alle producten die in Nederland in de winkel liggen, zijn in het onderzoek van Test-Aankoop en Stiftung Warentest meegenomen. Ook kan de samenstelling van de Nederlandse producten anders zijn. Je kunt  wel de ingrediëntenlijst van je lippenbalsem nakijken.  MOSH en MOAH kunnen in minerale oliën voorkomen. Minerale oliën zijn te herkennen op de ingrediëntenlijst onder deze namen:

 Cera microcristallina

Ceresin

(Hydrogenated) Microcrystalline wax

(Hydrogenated) Polyisobutene

Mineral oil

Ozokerite

Paraffinum (liquidum)

Petrolatum

Polyethylene

Polybutene

 

Wat smeer ik dan wel op mijn mond?

#dezeduswel

Gelukkig zijn er ook lippenbalsems die je zonder risico kunt gebruiken. Uit de test bleken de onderzochte producten van Dr. Hauschka, Lavera, Lidl, Hema, Rituals en Weleda, Burt’s Bees veilig. Deze balsems bevatten alleen plantaardige oliën en vetten, zoals sheaboter en bijenwas. Je kunt ook letten op het BDIH-logo voor natuurlijke cosmetica. Balsems met dit logo zijn vrijwel altijd vrij van de gevaarlijke minerale oliën.

Lippenbalsemverslaving… dat niet meer! Maar wat dan wel?

 

#Holylip!

Hieronder kun je zien hoe ik in 1 nacht tijd mijn lippen met slechts 2 producten heb omgetoverd van droog, branderig en vol velletjes  tot mooi glanzend en gehydrateerd. Meestal heb ik er zelf een weekje last van tijdens de wisseling van het seizoen en dit keer heb ik het zo opgelost:

In de avond heb ik mijn hele gezicht inclusief lippen gereinigd met de Colour&Spice Goodnight cleanser. Hiermee heb ik gezorgd dat alle make-up goed was verwijderd. De volgende stap was het aanbrengen van de Colour&Spice Awakening cleanser op de huid van mijn lippen en een paar millimeter eromheen. Dit liet ik maximaal 3 minuten inwerken. Dit kan een prikkelend en warm gevoel geven op de huid. Dit komt omdat deze cleanser speciaal is ontwikkeld om de laag dode huidcellen in een kwestie van een paar tellen te laten verdwijnen als sneuw voor de zon! De gember in dit product zorgt voor een tintelend warm gevoel en een flinke doorbloeding. Na de drie minuten masseer ik het een paar tellen nog lichtjes in met een vochtige vinger en neem het vervolgens af met een lauwe washand.

#Omtezoenen!

Goed na spoelen is een must! Direct daarna breng ik een royale laag lippenbalsem aan van Burt’s Bees. De rejuvenating met Acai bes is op dit moment mijn favoriet!.  Al denk ik zelf dat een laagje Virgin Cocos olie ook wonderen kan doen, mocht je geen goede balsem in huis hebben. De dag erna heb ik nog een keer of drie mijn lippen ingesmeerd en sindsdien ben ik klachtenvrij! Om te zoenen!

Wanneer je lippen dus  zijn verbeterd, kun je het gebruik van lippenbalsem weer geleidelijk afbouwen en je zal merken dat je het niet meer nodig hebt. Hooguit wanneer je een eind gaat fietsen of als je de hele dag buiten gaat zijn.

Hebben jullie ook een lippenbalsem verslaving? En zo ja, hoe weet je dit en zou je er wat aan willen doen?

 

Sending Love&Beauty,

Edyta

Meet&Treat

Boek in januari de Meet&Treat en ontvang een GRATIS startpakket
met daarin de Awakening Cleanser